Laikmetu maiņa • IR.lv

Laikmetu maiņa

1
Nellija Ločmele

Mūsu tieslietu sistēma šovasar piedzīvos svarīgas pārmaiņas, kas var ienest jaunu elpu tajā vai arī izrādīties tikai saskaitāmo nomaiņa bez ietekmes uz rezultātu. 

Drīzumā Saeimai jāizvēlas jauns ģenerālprokurors, bet jau šonedēļ deputāti balsos par jauno Augstākās tiesas priekšsēdētāju Aigaru Strupišu, ko amatam virza lielā vienprātībā.

Viņš uzskatāms par salīdzinoši «jaunu slotu» sistēmā, jo tikai pirms sešiem gadiem uzvilcis tiesneša mantiju, pirms tam bijis universitātes pasniedzējs un privāti darbojies kā jurists. Skatu no malas par plusu uzskata ne tikai pats, bet arī atbalstītāji. Salīdzinājumam — līdzšinējais AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, kurš amatu atkārtoti ieņēmis 12 gadus, tiesneša karjeru sāka vēl padomju laikos. Tikmēr Strupišs kā jauns mācībspēks 90. gadu sākumā stažējies Dānijā, Norvēģijā. Tāpēc šī būs paaudžu un laikmeta nomaiņa AT vadībā, kaut arī vecā un jaunā priekšsēdētāja gadu starpība nav liela.

Strupišs Ir intervijā runā gana skaidru valodu. Par galveno mērķi nosauc tiesas spriešanas kvalitāti, ko uzlabos gan ar rūpīgāku jauno tiesnešu atlasi, gan mērķtiecīgu esošo izglītošanu un stingrāku vērtēšanas sietu, kam jāatsijā amatam nederīgie. Jāvēl sekmes, jo godīgi un zinoši tiesneši ar mugurkaulu ir obligāts drošas valsts stūrakmens.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu