Ar laiku iemīlēt • IR.lv

Ar laiku iemīlēt

1
Gabriela Mariela Pineda-Barientosa. Foto — Kristīne Madjare
Ilze Vītola

Biezpiena sieriņš, Vecrīga, rasols — Gabriela no Hondurasas latviešu valodā prot skaidri nosaukt visus savus iemīļotākos vietējos ēdienus

Gabriela Mariela Pineda-Barientosa Latvijā ieradās pirms pieciem gadiem kā Erasmus apmaiņas programmas studente Rīgas Tehniskajā universitātē. Taču viņai te iepatikās, un meitene nelaida garām iespēju palikt Rīgā atlikušo mācību periodu: «Rīga ir droša, skaista, kompakta, un te ir viss vajadzīgais.» 2017. gadā Gabriela pabeidza RTU maģistra programmu Uzņēmējdarbība un vadīšana un pēc absolvēšanas ātri vien atrada šeit darbu digitālajā mārketingā. 

Gabriela nāk no Hondurasas galvaspilsētas Tegusigalpas. Mitrais un karstais klimats nodrošina bagātīgu kokosriekstu, banānu, papaiju, marakuju un citu eksotisku augļu ražu. Ierastākās ēdienu sastāvdaļas ir kukurūza, platānas (banānu dzimtas augi), pupiņas un tādi mums sveši dārzeņi kā chayote jeb dārzeņu bumbieris un manioka — kartupelim līdzīgs sakņaugs, kā arī kokosriekstu piens un liellopu gaļa. Hondurasu apskalo gan Karību jūra, gan Klusais okeāns, tāpēc ēdienos ir daudz jūras velšu. Viens no populārākajiem hondurasiešu ēdieniem ir zupa ar jūras veltēm sopa marinera, ko gatavo ar kokosriekstu pienu. 

Patiesībā Gabrielas dzimtenē cilvēki ēd daudz zupu. Taču atšķirībā no latviešiem, kuri visas sastāvdaļas parasti smalki sagriež, hondurasiešu zupās dārzeņi un citas sastāvdaļas tiek atstātas lielos gabalos. Zupas, kā arī cepta zivs ar rīsiem un pupiņām, ir ierasta pusdienu maltīte. Savukārt klasiskas brokastis ir ceptas olas, pupiņas, avokado un tortiljas. Vai arī baleadas — brokastu burito, ko gatavo no kviešu tortiljas, olu kulteņa, samīcītām pupiņām, avokado. Gabriela priecājas, ka šos burito viegli var pagatavot arī Latvijā. Tomēr visbiežāk, gatavojot hondurasiešu receptes, nākas improvizēt un produktus aizstāt ar līdzīgiem, teiksim, hondurasiešu siera quesillo vietā izmantot mocarellu. 

Taču Gabrielai neizdodas Rīgā atrast īstos kukurūzas miltus, lai pati uzceptu tortiljas. Tāpat kā citām Centrālamerikas tautām, arī hondurasiešiem ir daudz no kukurūzas tortiljām gatavotu ēdienu. «Centrālamerikas tautas gatavo samērā vienādus ēdienus — tamale, ceviche, enčiladas —, taču katrai ir sava versija.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu