Rokraksts kā borščs • IR.lv

Rokraksts kā borščs

1
Roberts Rūrāns. Foto — Kristīne Madjare
Ieva Alberte

Ilustrators Roberts Rūrāns (29) zīmē ar īstām krāsām, un viņa ota aizsniegusies līdz pat publikācijām franču laikrakstā Le Monde un vācu Süddeutsche Zeitung. Nesen Rūrāna zīmējums ilustrēja arī amerikāņu laikraksta The New York Times rakstu par mācīšanos mājās Covid-19 laikā

Roberta seja ir nelielā migliņā, kad sazvanāmies feisbukā. Savienojums nav tas labākais, jo pandēmijas laiku rīdzinieks pārlaiž sievas vecāku laukos Smiltenē. Fonā čalo bērni. «Rūtai ir četri gadi, Kate — rāpo,» meitu vecumu konkretizē Roberts. 

Tieši laukos tapa Roberta Rūrāna ilustrācija The New York Times (NYT) aprīļa rakstam par to, kā veicināt mācīšanos mājās. Tas bija jau trešais Roberta zīmējums prestižajam Ņujorkas izdevumam.

Savukārt pērn viņa zīmētie jautrie raksturi, vienkāršās formas un košās krāsas ieguva vēl kādu atzinību: starptautiskajā konkursā Young Guns 17 Roberts 500 dalībnieku konkurencē uzvarēja kategorijā Ilustrācija. Pēc rokasspiediena un balvas devās uz Ņujorku. Žūrijas locekle Olimpija Zanjoli konkursa mājaslapā komentē, ka Robertam par labu lēmusi tāpēc, ka «viņa darbos ir tīras līnijas, spēcīgas krāsas un ar roku zīmētā sajūta, kā mums trūkst un kārojas šajā digitālajā pasaulē». «Viņa tēli ir anonīmi cilvēki, neticami kukaiņi un suņi, kuri spēj sadzīvot vienā vidē, kas vienlaikus ir gan enerģijas pilna, gan klusa. Roberta darbi šķiet kā iemērkti krievu avangarda, ielu mākslas un krāsaina boršča bļodā.» 

Cita žūrijas locekle Erīna Janga saka: «Roberta Rūrāna ilustrācijas ir pievilcīgas un apburošas. Ieskatoties vērīgāk, pamanīsit, kā viņš spēlējas ar leņķiem, proporcijām un mērogu, radot negaidītas un asprātīgas kompozīcijas. Tas demonstrē izsmalcinātību un stila unikalitāti, kuru vairums mākslinieku sasniedz tikai savas karjeras vēlākajos gados.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu