497 dienas • IR.lv

497 dienas

1
Kristīne Misāne. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Ar sabiedrības un daudzu Latvijas amatpersonu palīdzību izglābusies no izdošanas Dienvidāfrikai, atgriezusies Latvijā un izcietusi sodu, Kristīne Misāne (46) stāsta par savu pieredzi

Skaistā, puķainā kleitā un zilā žaketē viņa sagaida norunātajā tikšanās vietā. Izskatās mierīga un atpūtusies. Kopš atbrīvošanas no ieslodzījuma Rīgā, kur Kristīni Misāni pārveda pēc pusotra gada Kopenhāgenas cietumā, pagājušas 19 dienas. Kristīne tās pavadījusi ar bērniem, piecus gadus veco Jūliju un vienpadsmitgadīgo Edgaru. 

Gandrīz 1000 kilometru viņus šķīra no 2018. gada 9. decembra līdz 2020. gada 3. martam, ko mamma pavadīja ieslodzījumā Dānijā. «497 bezgalīgi garas dienas,» Kristīne saka. «Es tās neskaitīju, bet tamborēju strīpainā jāņtārpiņā.» Līdz atbrīvošanai 20. aprīlī viņa bija izmeklēšanas izolatorā Latvijā, taču nedrīkstēja ar ģimeni satikties pandēmijas karantīnas dēļ.

Dānijā Kristīne sēdēja vieninieka pirmstiesas izmeklēšanas kamerā, Latvijā — kopā ar citu aizturēto. Ne vienā, ne otrā ieslodzījuma vietā nebija pieejams internets, Kopenhāgenā vismaz varēja skatīties vietējās televīzijas programmas. Latviete iemācījusies dāņu valodu, lai saprastu, kas notiek pasaulē. 

«Cilvēki, kas šobrīd ir karantīnā, var aizdomāties, kā tas ir — būt ieslodzītam pret savu gribu,» viņa parkā pagriež vaigu pret saules stariem. «Neskatoties uz to, ka brīvībā ir internets, telefons, grāmatas, ir viss, lai sevi pilnveidotu un izglītotu, palielinās vardarbība. Iedomājieties, kas notiek ar tiem cilvēkiem, kas ir ieslodzījumā un vēl ir nevainīgi, jo viņu vaina nav pierādīta! Viņiem ir atņemts viss. Tevi nogalina morāli. Dānijas cietumā nevar iedzert siltu tēju, jo nav atļautas tējkannas, bet Latvijas cietumā desmitos vakarā izslēdz gaismu. Tiek atstāta dežūrgaisma, taču tu nevari lasīt vai rakstīt. Es kā cilvēks, kas uzaudzis padomju laikos, redzu — Latvijā vecā padomija! Bez šaubām, noziedzniekus mēģina izolēt no sabiedrības, kur viņi var nest ļaunumu. Bet vai viņi iznākot būs palikuši labāki vai vēl šausmīgāki?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu