Meža vīrs Viesturs • IR.lv

Meža vīrs Viesturs

2
Viesturs Ķerus. Foto — Laura Jukāme-Ķerus
Laura Dumbere

Tikko pieteicis sevi rakstniecībā kā debitants ar grāmatu Meža meitene Maija, ornitologs Viesturs Ķerus (36) uzreiz izvilcis lielo lomu — Latvijas Literatūras gada balvu par labāko oriģinālliteratūru bērniem. Rakstīšanas savaldzināts, jau perē nākamo grāmatu

Citādi viņa dzīvē nekas nav mainījies — viņš mīt meža vidū un ikdienā vicina kaujas cirvi, lai valstiskā līmenī cīnītos par putniem un pret Latvijas mežu izciršanu. Ornitologa karjeru sācis desmit gadu vecumā ar bērnu žurnālā vinnētu binokli, Viesturs Ķerus kopš 2007. gada ir Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs. Gados jaunākais priekšsēdētājs šīs biedrības vēsturē. Četru bērnu tēvs. Īsts meža vīrs, jo 13 gadus ar ģimeni dzīvo dziļā Lestenes mežā, mežsarga mājā. 

Tā arī tapa bērnu grāmata Meža meitene Maija — vērojot dabu un savas vecākās meitas Noru un Martu. Grāmatā nekas nav izdomāts, tie drīzāk ir tēta vērojumu pieraksti, ar kuriem viņš dalās izcilā, bet patīkami vienkāršā un noapaļotā latviešu valodā. Izdevniecības Liels un mazs interese par Viestura manuskriptu pašam bija pārsteigums, literatūras balva — milzīgs lepnums, bez šādos gadījumos ierastās klīrīgās rakstnieku stīvēšanās «ko nu es» stilā. Datorā kā maizes mīkla rūgst nākamā bērnu grāmata. 

Taču sabiedrībā Viesturs Ķerus joprojām ir pazīstams kā skaļākais, drosmīgākais un niknākais cīnītājs pret mežu ciršanas noteikumu grozījumiem, kas atļautu cirst tievākus kokus. Par šo tēmu viņš nerunā kā literāts un pat ne kā ornitologs. Baltie cimdi tiek novilkti, un atklājas Viestura neredzamā puse — dziļa izpratne par ekonomiku, ekoloģiju un ilgtspējīgu valstisku domāšanu.

Esat saņēmis Literatūras gada balvu laikā, kad visi vecāki brēc un kliedz — bērni nelasa un negrib lasīt!
Tā lielā mērā ir pieaugušo atbildība. Tas bija viens no mērķiem, rakstot grāmatu, — veicināt, lai vecāki lasa priekšā bērniem. Ja mazam bērnam ir lasīts priekšā, viņš vēlāk pats meklēs un atradīs grāmatas. Varbūt pusaudžu vecumā zaudēs interesi, bet kā pieaugušais atkal atgriezīsies pie lasīšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu