Itālijas otrā kauja • IR.lv

Itālijas otrā kauja

Milānas restorāna Caffe Goga saimnieki demonstrē, kā viņi atsāks uzņemt viesus — galdiņus un ēdājus šķirs organiskā stikla plāksnes. Foto — Scanpix
Franks Hornigs, © Der Spiegel

Koronavīrusa gadījumu skaits Itālijā sarūk, taču valsts ir vēl vienas krīzes piekšā: kā atdzīvināt ekonomiku, kas bija iesaldēta divus mēnešus

Kad Alesandro Matincoli aizpagājušajā trešdienā, 6. maijā, beidzot atgriezās mājās, viņš varēja priecāties par vienas nelaimes pārvarēšanu. Restorāna īpašnieks slimnīcā bija pavadījis vairāk nekā divus mēnešus — kopš 28. februāra —, jo inficēšanās ar Covid-19 radīja vairākus nopietnu komplikāciju uzliesmojumus. 10 dienas viņš pat nogulēja komā. «Bija vairākas reizes, kad es šaubījos, vai vispār vēl redzēšu savus bērnus,» stāsta Alesandro.

Tagad 60 gadus vecajam vīrietim būs jātiek galā ar otru nelaimi. Savā restorānā un kafejnīcā Osteria al Torre Gardas ezera krastā viņš nodarbina 69 cilvēkus. Protams, pēdējos divus mēnešus ēstuve ir slēgta. «Mēs viņiem samaksājām martā un aprīlī un varēsim izmaksāt algu arī maijā. Bet tas arī viss,» nopūšas Alesandro. «Fabrikām atsākt darbu būs vienkāršāk. Bet tādam biznesam pie Gardas ezera, kāds ir mūsējais, nebūs viegli.»

Patiesībā Alesandro tagad ir pazīstams visā Itālijā. Vēl guļot slimnīcā, viņš publiskoja dusmu uzplūdā ierunātu audioierakstu. Alesandro ir ne tikai restorāna īpašnieks, bet arī Lombardijas reģionālās valdības loceklis. Ierakstā viņš sulīgi un diezgan rupji lamā Itālijas premjerministru Džuzepi Konti — valdības vadītājam vajadzētu kaunēties par situāciju valstī.

«Es tobrīd vēl biju medikamentu ietekmē,» tagad taisnojas Alesandro, kas ir bijušā premjerministra Silvio Berluskoni izveidotās partijas Forza Italia biedrs. Taču viņš piebilst, ka kritika pēc savas būtības paliek spēkā. «Kompānijām nepieciešama atbalsta nauda, cik ātri vien iespējams. Bez šādas palīdzības katru dienu beigs pastāvēt desmitiem uzņēmumu,» uzskata Alesandro. Vēl viņš aicina valdību nekavējoties ieviest īpašus aizsardzības pasākumus, lai grūtībās nonākušās firmas nekļūtu par lētiem starptautisku investoru pirkumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu