Rīga pielaiko pārmaiņas • IR.lv

Rīga pielaiko pārmaiņas

2
Ieva Rīga

Rīga pielaiko Ir aptaujāto ekspertu idejas zaļākai un ērtākai pilsētai. Vai kāda ideja no «pielaikošanas kabīnes» nonāks arī rīdzinieku dzīves telpā, skaidro pilsētas vadība

Koronavīrusa epidēmija īsā laikā ir pārvērtusi pasauli, liekot cilvēkiem mainīt gadu desmitiem iesīkstējušus paradumus, un pilsētas mainās līdzi. Tepat kaimiņos, Viļņā, uz lidostas skrejceļa ierīkots āra kinoteātris, bet vecpilsēta pārtapusi par milzu āra kafejnīcu. Parīze un Milāna ierīko kilometriem garas velojoslas. Taču Rīga pagaidām risinājumu ieviešanā ir gausa.

«Ja rīdzinieki tikai kāps mašīnā un brauks uz laukiem, pēc diviem trim gadiem pilsēta būs noslāpusi,» secina pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš. Viņš tic, ka ar vienkāršiem, bet efektīviem soļiem Rīgu iespējams padarīt par zaļāku un iedzīvotājiem draudzīgāku vietu. Par tādu pilsētu, kurā iespējams atpūsties arī pandēmijas ierobežojumu laikā. Viesturs nebūt nav vienīgais ar vīziju par labāku Rīgu. Ir lūdza idejās dalīties arī arhitekti un žurnālisti Ievu Zībārti un pilsētplānotāju Evelīnu Ozolu, kā arī pilsētas aktīvistu un kaislīgu velosipēdistu Oto Ozolu. 

Viņu ieteiktie risinājumi galvaspilsētai lieliski noderētu arī pirms pandēmijas, bet tagad tie ir ne tikai pievilcīgi, bet arī var pasargāt pilsētnieku veselību. Kamēr pilsētu vada pagaidu administrācija, nedrīkstam nokavēt īsto brīdi pārmaiņām, tāpēc Ir aicina Rīgas vadītājus pielaikot pilsētai dažas ekspertu ieteiktās idejas — kā derēs? Pilsētas vadības vārdā atbildes sniedza Rīgas izpilddirektore Iveta Zalpētere.

Jāapstādina Čaka ielas rekonstrukcijas projekts. Tā vietā jābūvē moderna, zaļa, cilvēkiem un planētai draudzīga Rīgas iela. Čaka iela nav maģistrāle, tā ir iela, pa kuru uz skolām, mājām un darbavietām nokļūst divu lielu apkaimju iedzīvotāji no Avotiem un Grīziņkalna. Šis rajons ir izteikti dzīvs, paskatieties, kas notiek Ziedoņdārzā —  cilvēki sporto, atpūšas, pastaigājas ar sunīšiem. Ziedoņdārzs idejiski ir jāizpludina tālāk pa Čaka un Avotu ielu, veidojot zaļu artēriju līdz Daugavai. Prioritāte — gājēji, velotransports un publiskais transports. (Ieva Zībārte)
Rīga. Čaka iela jau sen gaida remonta darbus. Lietus laikā gājējiem sausā veidā pa šo ielu gandrīz nav iespējams pārvietoties. Tāpēc šovasar Satiksmes departaments ir iecerējis veikt seguma atjaunošanu brauktuvei un ietvēm, padarot to ērtāku, vizuāli pievilcīgāku, nodrošinot ērtu pārvietošanos. Pēc seguma atjaunošanas Čaka ielā pie Pērnavas ielas tiks iestādīta dižliepu aleja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu