Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pēc gandrīz divus mēnešus ilgušas stingras karantīnas Itālijā kopš pirmdienas darbā ļauts atgriezties aptuveni 4,4 miljoniem cilvēku būvlaukumos un rūpnīcās. Cilvēkiem ļauts pastaigāties parkos un apciemot radiniekus, taču jāievēro sociālā distance un jāvalkā sejas maskas. Sejas maskas ir obligāta prasība arī sabiedriskajā transportā. Līdz šim Itālijā no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības miruši jau gandrīz 29 000 cilvēku. Foto — AFP/LETA

Spānijā jau sestdien pirmo reizi septiņu nedēļu laikā varas iestādes iedzīvotājiem atļāva iziet ārpus mājas pastaigāties vai sportot. Sabiedriskās vietās jānēsā sejas maskas. Arī Lietuva no pirmdienas atļāva pilsoņiem izbraukt no valsts bez jebkādiem ierobežojumiem. Savukārt Covid-19 smagi skartās Sāmsalas un citu salu iedzīvotāji no pirmdienas drīkst ceļot uz kontinentālo Igauniju. 

Pasaules līderi videokonferencē pirmdien apsolīja atvēlēt 7,4 miljardus eiro koronavīrusa vakcīnas izstrādei. Eiropas Komisija Covid-19 vakcīnas radīšanai piešķirs miljardu eiro, pirmdien paziņoja komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena. Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele šim mērķim solīja 525 miljonus eiro, 500 miljonus dos Francija, bet Spānija kopējā fondā ieskaitīs 125 miljonus. Piedalīsies arī Norvēģija un Saūda Arābija. Taču fondā nepiedalās ASV, Krievija un Ķīna. 

Pasaules Veselības organizācija otrdien aicināja valstis pārbaudīt visus agrīnos Covid-19 aizdomīgos gadījumus, jo Francija nule pēc atkārtotas analīžu pārbaudes paziņoja, ka pirmais ar koronavīrusu inficētais valstī bijis jau 27. decembrī. Oficiāli tiek uzskatīts, ka koronavīruss sāka izplatīties no Ķīnas decembra beigās.

ASV ekonomika gada pirmajā ceturksnī Covid-19 krīzes rezultātā piedzīvoja straujāko samazinājumu 12 gadu laikā — mīnus 4,8%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu