Pragmatisks cinisms • IR.lv

Pragmatisks cinisms

2
Aivars Ozoliņš

Pēc sprieduma Bondars nevar, tomēr turpinās vadīt Saeimas Budžeta komisiju

Valdības koalīcijā kārtējā krīze, kuras nebūs. Stājies spēkā spriedums, kas liek Mārtiņam Bondaram un pārējiem viņa savulaik vadītās Krājbankas valdes locekļiem atmaksāt bankai nodarītos 15 miljonu eiro zaudējumus. Saeimas Budžeta komisiju nevar vadīt politiķis ar šādu tiesas sprieduma bagāžu. Tomēr Bondars ne pats atkāpsies, ne kāds koalīcijā aicinās viņu to darīt.

Augstākā tiesa pagājušonedēļ atstāja spēkā spriedumu par Bondara vadītās Krājbankas 2008. gadā izsniegtajiem kredītiem «ar bankas lielāko akcionāru Vladimiru Antonovu saistītām personām», ja runā juridiski korekti. Vienkāršā valodā — Antonova banka ar Bondara svētību pārpumpēja naudu Antonova firmelēm.

Vienā gadījumā tie bija pāris miljonu jahtas pirkšanai Kiprā reģistrētai kompānijai, kurā labuma guvējs bija Antonovs. Jahtu pirka no Antiļu salās reģistrētas firmas, kuru pārstāvēja Antonova darījumu partneris, un liela daļa bez nodrošinājuma aizdotās naudas aizgāja viņa parāda dzēšanai kompānijai Spyker, kurā Antonovs bija līdzīpašnieks, bet Bondars — padomes loceklis. Protams, ka ofšors neatdeva parādu, un Krājbanka tā dzēšanai pieņēma jahtu, kuru vērtētāji Krievijā bija atzinuši esam sešus miljonus vērtu, bet kuru izsolē izdevās pārdot par mazāk nekā miljonu.

Otrs tiesas vērtētais kredīts bija 20 miljoni ASV dolāru it kā nekustamā īpašuma attīstīšanai Sanktpēterburgā, kuru bez hipotēkas pārsūtīja firmai Seišelu salās. Kā attīstāmo īpašumu uzrādīja it kā 30 miljonus dolāru vērtu padomju laikos celtu bērnudārzu, ko maksātnespējas laikā izdevās pārdot par nepilniem trim miljoniem. Četras dienas pēc kredīta izsniegšanas nauda aizskaitīta citai Antonova kompānijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu