Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili
Ieva Augstkalna

Nacionālā kino centra organizētais 4. maija Latvijas filmu maratons šogad norisināsies interneta vidē — portālā Filmas.lv. Saglabājot kinoteātra uzstādījumu, vairākas filmas tiešsaistē būs pieejamas konkrētos laikos, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Īss ieskats četros seansos. 

ooooo Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili (1987). Režisora Arvīda Krieva 80. gados tapusī spēlfilma veidota pēc Andra Kolberga romāna motīviem. Daudzstāvu nama pagalmā tiek nošauts jauns fotogrāfs, un izmeklēšanas gaita kļūst par psiholoģisku aizdomās turēto izpēti. Filmā spēlē daudzi pazīstami aktieri un arī sabiedrībā zināmi cilvēki, piemēram, Andris Kolbergs, Sarmīte Ēlerte un Normunds Naumanis. Filma saņēmusi septiņas Lielā Kristapa statuetes, to skaitā labākā aktiera balvu  — Alvis Hermanis. 


Mēs gribējām izmainīt pasauli. Inokentijs Mārpls (2020). 
Pulksten 19 notiks Vakara pirmizrādes seanss. Režisores Aijas Bley dokumentālā filma skatītāju aizvedīs līdz pat 1985. gadam, kad tika dibināta grupa Inokentijs Mārpls, taču filmas materiāls aptver arī 30 gadu draudzību starp leģendārās pankroka grupas līderi Raimondu Lagimovu jeb Dambi, ģitāras virtuozu Ivo Stankeviču jeb Skripu un laikraksta Diena ilggadējo mūzikas apskatnieku Uldi Rudaku. Neesmu redzējusi. 

oooo Spiegs, kurš mans tēvs (2019). Režisoru Ginta Grūbes un Jāka Kilmi filma ir tulkotājas un atdzejotājas Ievas Lešinskas-Geiberes personisks stāsts. 1978. gadā Ieva kā studente viesojās ASV pie tēva Imanta Lešinska, kurš tobrīd strādāja PSRS diplomātiskajā misijā ANO. Viņš nolēma pārbēgt uz ASV un šo piedāvājumu izteica arī meitai. Ģimenei piešķīra jaunas personu identitātes un piedāvāja sākt dzīvi kā citiem cilvēkiem. Filma starptautisku pirmizrādi piedzīvoja Šefīldas dokumentālo filmu festivālā 2019. gada jūnijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu