«Te nekādu vīrusu nav!» • IR.lv

«Te nekādu vīrusu nav!»

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko amatieru hokeja turnīrā Minskā 4. aprīlī. Foto — Scanpix
Endrū Krāmers, © The New York Times News Service

Autokrāts Aleksandrs Lukašenko nav ļāvis ieviest Baltkrievijā ierobežojumus pret Covid-19 izplatību. Nē, šajā valstī viss tomēr nav kārtībā

Pēc amatieru hokeja turnīra spēles Minskā viņš devās nost no laukuma, un tā bija retā reize, kad satrauktie reportieri varēja uzdot jautājumus par situāciju valstī. «Te nekādu vīrusu nav!» atcirta Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, ar roku pamājot uz skatītāju tribīnēm. «Vai jūs redzat, ka te kas tāds lidinās? Es arī neredzu!»

Kamēr citās valstīs jau pirms krietna laika tika noteikti dažādi ierobežojumi un tikai pēdējās nedēļās tiek prātots, kurus no tiem varētu sākt atcelt, Baltkrievija izceļas kā īpašs gadījums — šajā valstī nekādi ierobežojumi vispār nav ieviesti. Visu globālās pandēmijas laiku strādā restorāni, kafejnīcas un kinoteātri. Pareizticīgo Lieldienās dievnami bija ļaužu pārpildīti. Kā ierasts, turpinās profesionālās futbola līgas spēles, lai gan līdzjutēju skaits tribīnēs ir sarucis. Galvaspilsētā Minskā metro ir pārpildīts kā vienmēr. Reti kurš uzņēmums ir devis iespēju darbiniekiem strādāt attālināti. 

Ar Covid-19 inficēto skaits Baltkrievijā sasniedzis 10 tūkstošus, no kuriem vairāk nekā 60 ir miruši. Kopumā epidemioloģiskā situācija nešķiet disproporcionāla, salīdzinot ar citās valstis notiekošo, kaut arī kaimiņvalstī Ukrainā, kas ir četras reizes lielāka par Baltkrieviju, inficēto ir mazāk.

Kritiķi raksturo Lukašenko kā vienu no lielākajiem vīrusa eksistences noliedzējiem pasaulē. Un, kaut arī tikai retais baltkrievs tic valdības izplatītajai statistikai, cilvēkiem nekas cits neatliek kā pieņemt oficiālo politiku: ekonomikas motors turpina griezties, lai vai cik cilvēku dzīvību tas prasītu. «Es labprāt paliktu mājās, bet bērni man kaut kā jābaro,» tālruņa intervijā stāsta Poļina Gaļeka, 32 gadus veca vientuļā māte, kas strādā par sekretāri. «Ir baisi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu