Āmurs un deja • IR.lv

Āmurs un deja

23
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Veselības ministre Ilze Viņķele iezīmē turpmākos soļus cīņā pret jauno koronavīrusu

Marta vidū Silīcija ielejā strādājošs uzņēmējs Tomass Pueijo (Tomas Pueyo) platformā Medium publicēja divus rakstus: Koronavīruss: kāpēc jārīkojas tagad un Koronavīruss: āmurs un deja. Mēneša laikā tos apskatījuši vairāk nekā 60 miljoni cilvēku, raksti tulkoti gandrīz 40 valodās, tajā skaitā latviešu, un uz tiem atsaucas daudzi par pandēmiju zinoši eksperti. Pueijo nav epidemiologs, bet viņam ir maģistra grāds inženierzinātnēs un uzvedības psiholoģijā. Viņa specialitāte ir sarežģītu jautājumu pārvēršana viegli uztveramos stāstos. Ar saviem efektīvi ilustrētajiem un skaidri izklāstītajiem stāstiem par koronavīrusu viņš trāpīja desmitniekā.

Pirmais raksts bija aicinājums ieviest stingrus sociālās distancēšanas pasākumus bez kavēšanās — daudz agrāk, nekā parastam politiķim vai vēlētājam liktos nepieciešams. Pēc katastrofām Uhaņā, Itālijā, Spānijā un Ņujorkā šo mācību liela daļa pasaules, šķiet, vismaz teorētiski apguvusi.

Šo straujo vēršanos pret vīrusu Pueijo nosauca par «āmuru», ar kuru iebliezt Covid-19 un pārtraukt slimības izplatīšanās pirmo vilni.

Latvijā tas, šķiet, ir veiksmīgi izdarīts. Kā intervijā Ir saka veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), dati liecina — vīrusa izplatības augstākais punkts bijis 5. aprīlī. Kopš tam vidējais pēdējās 14 dienās saslimušo skaits sācis samazināties. Intervijā Ir Latvijas panākumus apstiprināja arī Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis mūsu valstī Mišels Tirēns. «Latvija šobrīd ir labā formā,» viņš saka. Zemais inficēto un mirušo skaits — tas ir nevis tāpēc, ka Latvijai vienkārši paveicās, bet pateicoties valdības ļoti precīziem, savlaicīgi spertiem soļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu