«Ir tiešām slikti» • IR.lv

«Ir tiešām slikti»

2
Iveta Zalpētere. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš

Rīgas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere vēlas sakārtot pašvaldības uzņēmumu pārvaldību un uzskata, ka jāpublicē to auditu atzinumi

Atskaitot pašvaldības policistu caurlaidē, atlaistajā Rīgas domē valda tukšums, un dažus darbiniekus var sastapt tikai izpilddirektora birojā, kur tikāmies ar Ivetu Zalpēteri 24. aprīlī. Runājām bijušā izpilddirektora Jura Radzeviča kabinetā, kur apspriežu galds gana liels divu metru distances ieturēšanai, taču ikdienā viņa strādā citā, mazākā telpā. 

Pirmajās darba nedēļās sapratusi, ka «trīs arbūzus nevari aiznest», tāpēc koncentrēšoties svarīgākajam — pašvaldības uzņēmumu pārvaldības sakārtošanai. Sarunas laikā man brīžiem šķiet, ka viņa cenšas apvaldīt sašutumu par to, ko jau uzzinājusi par Rīgā iepriekšējos 10 gados iekopto «saimniecību».

Kļuvāt par izpilddirektori dubultkrīzes laikā — dome ir atlaista, un valstī ir ārkārtējā situācija. Kādi ir neatliekamākie darbi?
Pirmais lielākais izaicinājums ir kapitālsabiedrību pārvaldība, jo likumā noteikts termiņš, līdz kuram ir jāievēlē padomes. Faktiski nekas nebija izdarīts. Labā ziņa, ka šonedēļ ir izveidota konsultatīvā padome.

Padomes vadītājs Andris Grafs intervijā Ir teica, ka vēlētos palīdzēt ieviest Rīgas domē jaunu pārvaldības kultūru. Vai tas ir arī jūsu mērķis?
Tas ir mērķis. Nepiedodami ilgi dažās kapitālsabiedrībās ir pagaidu valdes. Nav vienotu principu — ne, kā novērtē aktīvus, ne, kā izvirza mērķus kapitālsabiedrībām, ne daudzas citas lietas. To es arī sagaidītu, ka mēs Rīgas domē tiekam pie vienotas, centralizētas izpratnes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu