Sarežģīts stāsts ar vienkārši spilgtām beigām • IR.lv

Sarežģīts stāsts ar vienkārši spilgtām beigām

Par neatkarības deklarāciju balsojušie deputāti 1990. gada 4. maijā iznāk no Augstākās Padomes ēkas. Foto — Latvijas Tautas frontes muzejs
Pauls Raudseps

Pirms 30 gadiem Latvijas tauta pārrāva okupācijas važas. Ar šo rakstu Ir beidz sēriju par izšķirošajām nedēļām, kas noveda līdz neatkarības deklarācijai

Balsojums 4. maijā bija kulminācija gandrīz trīs gadus garam emocionālam atbrīvošanās ceļam. Tas sākās ar mazas drosminieku saujiņas sarīkotu piemiņas brīdi pie Brīvības pieminekļa 1987. gada 14. jūnijā, turpinājās ar pastāvīga spiediena rezultātā paplašinātām brīvības robežām un simtiem tūkstošu cilvēku iesaisti, un sasniedza virsotni jeb, teātra valodā runājot, katarsi Augstākās Padomes pieņemtajā deklarācijā Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Taču vēsture un jo īpaši Latvijas vēsture nekad nav vienkārša. Arī stāsts par 4. maija deklarāciju ir sarežģītāks nekā tautas atmiņā nostiprinātais, un jautājumi, kas mums šobrīd šķiet pašsaprotami, tajā brīdī vēl izraisīja nopietnus strīdus.

Pilsoņu kustības pārstāvji apšaubīja, vai par valsts statusu ir tiesīga lemt padomju iekārtas ietvaros radīta institūcija, kuras vēlēšanās piedalījušies gan Latvijā dislocētā padomju karaspēka pārstāvji, gan kopš okupācijas iebraukušie padomju pilsoņi. Vienubrīd bijis pat plāns sasaukt Pilsoņu kongresa pirmo sesiju tajā pašā laikā, kad Augstākajā Padomē, tā uzsverot kongresa pretenzijas uz patiesās neatkarības idejas iemiesotāja lomu. Tomēr atbalsts šādai šķeltniecībai sabiedrībā nebija liels, un Kongress notika nedēļu agrāk — no 30. aprīļa līdz 1. maijam.

Tagad neviens nešaubās, ka dzīvojam 1918. gada 18. novembrī dibinātajā Latvijas Republikā, bet pirms 30 gadiem arī šo nostāju nācās aizstāvēt pret dažādiem apšaubītājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu