Kaņepju aritmētika • IR.lv

Kaņepju aritmētika

Dzidra un Matīss Grīnbergi, z/s Adzelvieši saimnieki. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Arī zemniekam jāmāk labi rēķināt, uzsver Adzelviešu saimnieks Matīss Grīnbergs. Viņa vecāki senču zemē Burtnieku novadā vispirms stādīja kartupeļus, tagad ģimene specializējas sēklu un graudu audzēšanā, bet viņu pazīstamākā prece ir kaņepe

Spīd saule, bet arī auksts ziemeļu vējš svilpo pār Ziemeļvidzemes līdzenumu pie Burtnieku ezera. Pa logu redzams, ka vīrs uzecētā laukā ar koka latiņu iemēra vietas vagām. «Gada 100. diena, jāsēj zirņi,» skaidro Dzidra Grīnberga.

Adzelvieši ir Matīsa Grīnberga dzimtās mājas paaudžu paaudzēs. Telpā, kur esam ieaicināti, pie sienas ierāmēts 1877. gada teritorijas plāns. Matīsa tēva Jāņa vecvectēvs šajā gadā aptuveni 30 hektārus lielo Adselweet vecsaimniecību izpirka no Dūres muižas barona. «Nav mācējis parakstīties, ievilcis trīs krustus. Karti atradām mājaugšā, skaidās,» rāda Matīsa māte Dzidra. «Skatieties, lielākais, dzelteni zaļš lauks — minerālaugsne ap māju, kur stādīja dārzeņus un audzēja graudus. Bet sienu vāca ezermalas pļavās, kas katru gadu bija zem ūdens. Tikai 70. gados uzcēla dambi. Mums ir Senču pļaviņa ar pludmali, ezers tur nav aizaudzis un jau pie paša krasta ir ļoti dziļš.»

Vai Adselweet vārdam būtu līdzīga nozīme kā Gaujienas vecajam nosaukumam — Atzele? Varbūt tas radies no «atzelt, atjaunoties», sēdēdams līdzās mammai, prāto Adzelviešu jaunais saimnieks Matīss. «Ir patīkami, ka tagad šo nosaukumu Eiropas reģistrā nes arī kaņepju šķirne,» viņš apliecina. 

Sējas kaņepes Adzelvieši 2017. gadā zemnieku saimniecībai reģistrēt palīdzēja Priekuļu selekcijas stacijas agronome Arta Kronberga un uzņēmuma Spelta saimniece Iveta Pāvula. Sertificētās sēklas atļauts tirgot Latvijas teritorijā, kaņepju audzētāji var saņemt arī ES platību maksājumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu