Dievs viņu neizspļaus • IR.lv

Dievs viņu neizspļaus

1
Foto — LETA
Edīte Tišheizere

Teātra kritiķes Silvijas Radzobes (1950—2020) vārdu un spriedumu asumu zināja pat tie, kam skatuves māksla sveša

Blieziens no skaidrām debesīm saulainā rītā, sazvanīts otrdienas, 21. aprīļa, priekšpusdienā kaut kur mežos, saka Ojārs Rubenis, nesenējais Nacionālā teātra direktors. Un to pašu apliecina daudzi zvani no pilnīgi atšķirīgiem cilvēkiem, kuri apjukuši runā gandrīz vieniem un tiem pašiem vārdiem: mēs nebijām nekādi draugi, tad kāpēc tik šausmīgs trieciens?

Dažas stundas līdz žurnāla nodošanai tipogrāfijā ir daudz par maz, pat lai aptvertu, ka Silvijas vairs nav, kur nu vēl novērtētu to, ko viņa pēc sevis atstājusi. Man pietiek pacelt acis, lai grāmatplauktā ieraudzītu kluču klučus — biezas un pamatīgas apjomā un saturā ir grāmatas, kuras Silvija uzrakstījusi pati vai iecerējusi un īstenojusi, apvienojot gan ar labu, gan ļaunu visu paaudžu Latvijas teātra aprakstītājus. 

Vērienīgā pasaules režijas vēsture trijos sējumos, kas darītu godu jebkurai kultūras nācijai. Krājumi par postmodernismu, vēstures interpretāciju, pamatīgais pētījums par Latvijas jauno režijas vilni, kas izcēlās jaunās tūkstošgades sākumā, un tikai pirms gada iznākušie divi biezie sējumi Simt izcili Latvijas aktieri. 

Starp grāmatām ir arī Silvijas pašportrets laika rāmī — Uz skatuves un aiz kulisēm, ļoti taisns un nesaudzīgs skatījums uz sevi, pat ja tas tā rakstot nemaz nav domāts. Un vēl jau ir grāmatas par Gunāru Priedi, Aleksandru Čaku, Mihailu Bulgakovu… Ar to vien pietiktu treju cilvēku mūžam. Taču Silvijai bija plāni par nākamo garo projektu — Latvijas teātra kritikas vēsturi. Ļoti iespējams, to īstenos Silvijas meita, kolēģe un mūžīgā oponente Zane Radzobe. Droši vien pats galvenais cilvēks viņas dzīvē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu