Pēc 76 dienām «cietumā» • IR.lv

Pēc 76 dienām «cietumā»

Uhaņas iedzīvotāju Luo Dzjaņas un Čena Jišuana kāzas bija plānotas pēc ķīniešu Jaungada, taču tās tika atceltas Covid-19 pandēmijas dēļ. Tagad, kad Uhaņā beidzot ir atcelta karantīna, pāris nekavējoties pozēja fotogrāfam, lai kaut kad gada nogalē iecerēto kāzu ielūgumus ar šiem attēliem varētu izsūtīt viesiem. Foto — Scanpix
Bernhards Zands, © Der Spiegel

Ķīnas metropolē Uhaņā, kas bija jaunā koronavīrusa izplatīšanās epicentrs, pamazām tiek atcelti stingrie ierobežojumi, taču iedzīvotāji vēl aizvien ir nobijušies un piesardzīgi

Jana Sjue (55) novieto elektrovelosipēdu pie sava varžu restorāna un vispirms no loga nokasa neilgi pirms ķīniešu Jaunā gada pielīmēto brīdinājumu par ēstuves tūlītēju slēgšanu. Savāc avīzes, kas sabāztas pa durvju apakšu. Kopš karantīnas izsludināšanas iznākuši tikai septiņi Hubei Daily numuri. Papīru kaudzītes apakšā guļ koši dzeltena skrejlapa par 23. janvārī ieviesto karantīnu.

Pēc tam Jana ķeras pie ledusskapja tīrīšanas, kurā daudz sabojājušos produktu. «Kad sākās karantīna, mans akvārijs bija pilns ar vardēm,» viņa stāsta. Vardes restorāns iepērk dzīvas, un parasti tās izdzīvo aptuveni nedēļu. «Pati nedrīkstēju atnākt, lai tiktu no tām vaļā. Par to parūpējās mūsu rajona partijas komiteja. Pie reizes viņi dezinficēja visu restorānu.»

Janas restorānā populārākais ēdiens ir varžu kājiņas, ko kopā ar bambusa dzinumiem, lotosa saknēm, salātu lapām un tofu gabaliņiem uzvāra paši viesi galdos iemontētajos elektriskajos katliņos. Ēdienkartē ir arī varžu sautējums un eļļā fritētas varžu kājas.

Pēc neilga laika ciemos iegriežas Džana kungs no blakus esošā tabakas kioska. Kaimiņi sāk pārrunāt, kā katrs pavadījis pēdējās 10 nedēļas. Jana bija paspējusi aizbraukt uz dzimtajām mājām mazliet ārpus Uhaņas, bet Džans visu karantīnas laiku pavadīja savā kioskā. 72 dienas nodzīvoja nelielā nišā aiz letes. Galu galā viņš to vairs nespēja izturēt un četras dienas pirms valdības izsludinātās atļaujas pats pārkāpa kioska slieksni, izejot uz ielas. Svaigā gaisā un saulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu