Rīgai labvēlīgs klimats • IR.lv

Rīgai labvēlīgs klimats

1
Andris Grafs. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs vēlas panākt jaunas pārvaldības kultūras ieviešanu Rīgas domē

Ziņās varējām lasīt, ka Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs piekritis bez atlīdzības vadīt konsultatīvo padomi, kura palīdzēs jaunajai Rīgas domes izpilddirektorei Ivetai Zalpēterei veidot konkursu kritērijus un komisijas. «Padomi redzu plašāk,» viņš pats skaidro, kad pagājušās sestdienas pusdienlaikā esam skaipā saslēgušies sarunai pie attālinātas kafijas. «Lielākā ambīcija ir veidot jaunu pārvaldības kultūru», kura balstītos uz OECD principiem un aizstātu līdzšinējo politizēto pārvaldes sistēmu Rīgas domē.

Ambīcijas ir vērienīgas, zinot, kādu sistēmu domē pēdējos 10 gados iekopusi tur valdījusī Saskaņa ar partneri Gods kalpot Rīgai. Tāpēc saprotama satiksmes ministra Tāļa Linkaita ironija komentārā pie Grafa ieraksta tviterī 9. aprīlī par piekrišanu vadīt padomi: «Beidzot zināsim, no kā prasīt atbildību, ja pēc pusgada situācija neuzlabosies :)).»

Taču Grafs nedomā, ka domes vadītāji vēlētos savu atbildību novelt uz viņa vadīto padomi. Līdzīgu piedāvājumu viņam bija izteicis arī iepriekšējais domes izpilddirektors Juris Radzevičs, tomēr pēc sarunas decembrī par sadarbības principiem nekas «nebija pakustējies uz priekšu» līdz pat marta beigām, kad pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics atstādināja Radzeviču no amata. Toties pašlaik «klimats izskatās ļoti pozitīvs», sarunās ar izpilddirektori un administratoriem «apsolījums, ka darām, uzlabojam, mēģinām sakārtot un neatgriezeniski šīs pārmaiņas nostiprināt, bija ļoti konkrēts».

Grafs atzīst, ka ar vides un pašvaldību ministra Jura Pūces partiju saistītās Zalpēteres (viņa kandidēja no Latvijas attīstībai saraksta gan Rīgas domes, gan Saeimas vēlēšanās) iecelšana amatā «viennozīmīgi nav labākais veids, kā to darīt», un jaunajai domei, kad to ievēlēs, būtu jārīko konkurss uz šo amatu. Taču neapšauba viņas kvalifikāciju un pieredzi kapitālsabiedrību pārvaldīšanā, ko viņa ieguvusi, vadīdama Privatizācijas aģentūru (PA) un pēc tam pārvaldīdama valsts kapitāla daļas Lattelecom, LMT un Citadeles bankā. Bet, komentēdams 2012. gadā PA darbinieku vēstulē toreizējam ekonomikas ministram Danielam Pavļutam rakstīto, ka priekšniece nodarbojoties ar «mobingu» un «bosingu», Grafs bilst, ka «viņa ir ļoti skarba», «kad nepieciešams sakārtot lietas», un Rīgas domē šāds skarbums varot palīdzēt labām pārmaiņām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu