Līdz ar nagiem • IR.lv

Līdz ar nagiem

Vēlēšanu otrajā kārtā cīņā devās LTF smagsvari. Priekšvēlēšanu aģitācijas pastkartīte ar Smiltenē kandidējušo Daini Īvānu
Pauls Raudseps

Pirms 30 gadiem Daugavas stadionā sanāca tūkstošiem deputātu, lai atbalstītu brīvību. Ir turpina rakstu sēriju par izšķirošajām nedēļām, kas noveda līdz neatkarības deklarācijai

Silta un saulaina bija 1990. gada 21. aprīļa diena, un Daugavas stadiona tribīnes bija ļaužu pilnas. Viņi gan nebija atnākuši skatīties kādu futbola spēli. No visas Latvijas bija sabraukuši visu līmeņu pašvaldību, Augstākās Padomes, PSRS Tautas deputātu padomes deputāti, kopskaitā vairāk nekā astoņi tūkstoši, lai izteiktu atbalstu aicinājumam atjaunot Latvijas neatkarību.

Latvijas Tautas frontes organizētā Vislatvijas tautas deputātu sapulce bija domāta, lai demonstrētu, ka gaidāmais lēmums par neatkarību nav kādas šauras politiķu grupas patvaļa, bet gan atspoguļo plašu sabiedrības vairākuma viedokli. Iespējams, ka LTF vadība arī vēlējās stiprināt pašu Augstākajā Padomē ievēlēto deputātu apņēmību. Starp pirmajā vēlēšanu kārtā uzvarējušajiem bija arī tādi, kurus LTF nebija iekļāvusi savu atbalstāmo sarakstā, bet viņu balsis 4. maijā bija ļoti nepieciešamas. Turklāt gaidāmā balsojuma rezultāts vēl nebija simtprocentīgi skaidrs.

Pirmajā vēlēšanu kārtā, kas notika 18. martā, 114 apgabalos uzvarēja LTF atbalstītie kandidāti. Viņu vidū bija frontes vadītāji Ivars Godmanis, Jānis Škapars, Jānis Kinna un Jānis Dinevičs. Bija arī virkne LTF atbalstīto kompartijas liberālā spārna pārstāvju, starp kuriem redzamākie bija Anatolijs Gorbunovs un Imants Daudišs. Abi kandidēja apgabalos, kuros viņiem nebija izvirzīts neviens konkurents. LTF sarakstos bija arī vairāki tautā populāri kultūras pārstāvji dzejnieks Imants Ziedonis, komponists Imants Kalniņš, rakstnieks Alberts Bels.

Vēl 14 apgabalos, pārsvarā laukos, bija ievēlēti cilvēki, kuru vārdi dažādu iemeslu dēļ neatradās LTF atbalstīto kandidātu sarakstos. Šie cilvēki bieži vien bija apsteiguši frontes kandidātus, bet balsojumā par neatkarību uz viņu balsīm, visticamāk, varēja paļauties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu