Slēpjas aiz maskas • IR.lv

Slēpjas aiz maskas

1
Pauls Raudseps

Lielās ģeopolitikas vezums atved arī Latvijai piecas respiratoru kastes

Pirms dažām nedēļām Latvijas Republikas Saeimas deputāti Vjačeslavs Dombrovskis (Saskaņas frakcijas vadītājs) un Armands Krauze (Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs) uztaisīja mazu reklāmiņu komunistiskajai Ķīnai. Abi divi nobildējās kopā ar vēstnieku pie piecām vidēja izmēra kastēm, kurās Latvijai no Ķīnas atvesti N95 respiratori, un Dombrovskis savā tviterkontā neierasti jūsmīgi ierakstīja: «No sirds pateicos Ķīnas vēstniecībai!»

Dombrovskis kā Saeimas sadarbības grupas ar Ķīnu vadītājs esot lūdzis palīdzēt Latvijai, un par to pašu mazumiņu nu arī jāsmaida.

Protams, par jebkuru dāvanu jāsaka paldies, bet 5000 masku Latviju neglābs. Gadījums pats par sevi var likties nozīmīgs tikai kā vēl viens diedziņš greznajā gobelēnā, kurā attēlota Saskaņas un ZZS mīlestība pret Austrumu diktatūrām. Tomēr piecas no Ķīnas atvestās kastes vienlaikus liecina arī par krietni plašākiem ģeopolitiskiem procesiem.

Ķīnai koronavīrusa pandēmija ir vienlaikus gan milzīgs drauds, gan arī kārdinoša iespēja, un pēc gada vai diviem, kad kļūs skaidrākas jaunās, Covid-19 pārveidotās pasaules aprises, redzēsim, vai Pekina no krīzes iznāks kā jaunās kārtības noteicošais spēks, vai arī tās ambīcijas tiks krietni ierobežotas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu