«Par 1000 eiro atvērsim kontu» • IR.lv

«Par 1000 eiro atvērsim kontu»

Indra Sprance

Gadiem ilgi Swedbank struktūrvienības Igaunijā un Latvijā naski piesaistījušas augsta riska klientus un ignorējušas prasības novērst naudas atmazgāšanas riskus — atklājas starptautiskas kompānijas izmeklēšanā

Trauksmes zvanu par Swedbank saistību ar naudas atmazgāšanu mediji cēluši jau ilgāku laiku. Kad pērn februārī Zviedrijas sabiedriskā televīzija nāca klajā ar informāciju par aizdomīgiem pārskaitījumiem šajā skandināvu bankā, sākās izmeklēšana. Arī pati Swedbank noalgoja starptautisku juristu firmu Clifford Chance (CC), lai tā neatkarīgā pētījumā pārbaudītu publiskotās aizdomas.

Tas bija apjomīgs darbs, jo izanalizēti aptuveni 30 miljardi darījumu. No tiem lielākā daļa — Baltijas struktūrvienībās. Aptverot laika posmu no 2007. līdz 2019. gadam, tika izpētīti 160 miljoni klientu. Vienlaikus tika vētītas arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas banku iekšējās procedūras, pat darbinieku tālruņos pieejamie dati un e-pasta sarakste, kā arī intervēti bijušie un esošie darbinieki. 

CC savu darbu noslēdza šā gada 23. martā ar 218 lappušu ziņojumu, ar kuru iepazinās žurnāls Ir.

CC nav konstatējusi, ka Swedbank būtu iesaistīta naudas atmazgāšanā vai apstrādājusi noziedzīgi iegūtas naudas darījumus. Taču CC juvelieriskā valodā norāda: lai to būtu iespējams pārbaudīt, būtu skaidri jāzina naudas izcelsmes avoti, un šādas ziņas nebija pieejamas. Taču izmeklētāju ieskatā Swedbank filiālēs Baltijā nav eksistējusi atbilstoša kontroles sistēma naudas atmazgāšanas un sankciju pārkāpumu novēršanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu