Pūra lādes šķirošana • IR.lv

Pūra lādes šķirošana

Elektroniskajā mikroskopā redzama ar Covid-19 vīrusu (dzeltens) smagi inficēta un mirstoša šūna. Foto — Scanpix
Heike le Kera, © Der Spiegel

Cīņā pret Covid-19 ārsti un zinātnieki jau izmēģina vairākas zāles, kas līdz šim efektīvi izmantotas citu slimību ārstēšanā

Vispirms pats svarīgākais: pagaidām vēl nav atrasts neviens medikaments, kas spēj izārstēt saslimšanu ar Covid-19. Vīruss ir pazīstams salīdzinoši neilgu laiku un vēl nav pilnībā izpētīts. Tajā pašā laikā pacientu ārstēšanai jau tiek izmēģinātas vairākas zāles nesen sāktos klīniskos pētījumos. Pētījumu reģistrā Clinicaltrials.gov šobrīd uzskaitīti 366 pētījumi ar atslēgvārdu «Covid-19».

Ārstēšana ar asins plazmu

Vairākās slimnīcās visā pasaulē mediķi izmēģina, vai smagi slimo cilvēku atlabšanai palīdz asins plazma no tiem cilvēkiem, kas jau atveseļojušies no vīrusa. Līdz šim noskaidrots, ka antivielas pacienta asinīs parādās vidēji septiņas dienas pēc inficēšanās. Izmantojot donoru plazmu, varētu sākt antivielu prettriecienu vīrusam agrāk par šīm septiņām dienām.

Diemžēl līdz šim izpratne par plazmas izmantošanu balstījusies tikai uz dažiem individuāliem gadījumiem. Vienā šādā gadījumā divas gados vecākas korejiešu pacientes sākušas atveseļoties tieši pēc plazmas ievadīšanas. Vienu no šīm pacientēm vispirms mēģināja ārstēt ar pretmalārijas medikamentiem, otru — ar HIV zālēm. Šie medikamenti nevienai no viņām nepalīdzēja. 

Līdzīgs ziņojums pienācis arī no Ķīnas, kur ārsti donoru plazmu ievadījuši 10 ļoti smagi slimiem Covid-19 pacientiem, taču šādu metodi mediķi izvēlējušies tikai 16 dienas pēc saslimšanas sākuma, turklāt paralēli lietoti arī antivīrusu medikamenti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu