Vēlēšanas mēra laikā • IR.lv

Vēlēšanas mēra laikā

Aivars Ozoliņš

Ārkārtējais stāvoklis liek visām partijām mainīt Rīgas domes vēlēšanu plānus

Vīruss skāris Rīgu vissmagāk arī politiski. Kopš Saeima 13. februārī atlaida Rīgas domi, nācies gan pārcelt pirmstermiņa vēlēšanu datumu, gan atcelt partiju priekšvēlēšanu kampaņas, bet lēmumus Rīgā pieņem «tehniska» un «politiski neitrāla» pagaidu administrācija. Pagājušonedēļ tā pieņēma gada galveno domes politisko dokumentu — budžetu.

Sentēvu padoms piesargāties, jaunībā kaut ko vēloties, jo tas var piepildīties, pašlaik no visām atlaistajā Rīgas domē pārstāvētajām partijām viscītīgāk jāapcer Attīstībai/Par. Apvienība bija vienīgā no opozīcijas, kura pagājušovasar, kad Nils Ušakovs bija aizbēdzis uz Briseli, mudināja «ņemt varu». Tolaik tas nozīmēja veidot koalīciju ar Gods kalpot Rīgai un četriem no Saskaņas padzītajiem, tomēr frakcijas priekšsēdētājs Viesturs Zeps uzstāja: «Mēs nevaram gaidīt, kad vara pati iekritīs rokās.»

Tieši tas nu ir sagaidīts. Trīs cilvēku pagaidu administrācijai pilnvaras kā atlaistajai 60 deputātu domei, bet tās priekšsēdētājam, Jura Pūces (A/P) vadītās pašvaldību ministrijas valsts sekretāram Edvīnam Balševicam vara kā domes priekšsēdētājam. Turklāt tā vairs nav jādala ar A/P pirmītējo galveno potenciālo sabiedroto — marta pēdējā dienā Balševics atstādināja no amata domes izpilddirektoru Juri Radzeviču no GKR un viņa vietā iecēla Ivetu Zalpēteri, kura no Latvijas attīstībai saraksta kandidēja gan pēdējās Rīgas domes, gan iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.

Sapņu piepildījums? Dažiem aizkulišu šiverētājiem droši vien rokas trīc par plašajām iespējām un nav laika domāt par lorda Aktona 19. gadsimtā teikto, ka vara korumpē, bet absolūta vara korumpē absolūti. Taču vēlēšanas Rīgā agrāk vai vēlāk notiks. A/P vadītājiem ir jārēķinās, ka politisko atbildību par domē līdz tām izdarīto vai savārīto vēlētāji prasīs no viņiem, nevis no bezpartejiskā Balševica, veselības ministres Ilzes Viņķeles vai reklāmstabu Mārtiņa Staķa, kurš maksājot nodokļus un solīja «restartēt» Rīgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu