Palodzes zaļumi • IR.lv

Palodzes zaļumi

Zanes Grēviņas garšaugu audzēšanas statīvs virtuvē. Foto no privātā arhīva
Ilze Vītola

Gaidot, kad atkal bez rūpēm varēs doties ārā, trīs pilsētnieki mazdārziņus iekārtojuši savos mājokļos

Zane Grēviņa, grāmatas Našķoties un bloga Naskoties.com autore
Par pavasara iestāšanos mūsu mājas virtuvē vēsta nevis putnu čivināšana, bet gan izdīgušie sīpolloki. Ir jau ceturtais pavasaris, kopš iekārtoju mazdārziņu. Katru reizi šo un to nokaltēju vai pārlaistu, taču kaut kas arī izaug. Līdzās lokiem stabili «dārza» iemītnieki ir piparmētras un timiāns. Svaigas piparmētras noder vakara tējai un desertu dekorēšanai. Arī timiāns ir vienkārši audzējams un vienmēr noder gatavošanā. Turklāt abus var izkaltēt un lietot vēlāk. 

Manas necilās dārzkopības prasmes izkoptas, vienkārši darot un nezināmo noskaidrojot internetā. Šogad izmēģinu jauna latviešu uzņēmuma Uz palodzes mazdārziņa komplektu, kurā ietilpst sēklas, instrukcijas un viss nepieciešamais, lai audzēšana noritētu veiksmīgi. 

Ko tur slēpt, šāds dārziņš drīzāk ir prieka avots, nevis praktiska nepieciešamība. Mūsdienās liela daļa profesiju nedod taustāmus darba augļus, taču gan ēst gatavošanas, gan augu apčubināšanas rezultātā iegūstams kas reāli izmantojams.

Agrāk, kad dzīvojām mājā ar balkonu, uz tā audzējām tomātus. Atklāju šķirni ‘Akrobāts Toms’, kas garantēja grandiozu ražu, pat vairākus simtus mazu ķirštomātiņu. Ar vīru smējāmies, ka grūtākais laiks balkona tomātiem vienmēr bijis ap Positivus, jo parasti pirms un pēc festivāla dodamies garākā atpūtā. Tajā laikā tomātus aprīkojam ar improvizētu laistīšanas uzparikti — būvniecības veikalos var nopirkt plastmasas bundulīšus, kas, iesprausti augsnē, nodrošina vajadzīgo mitrumu. Ko līdzīgu esam veidojuši arī paši — plastmasas pudeles piepildām ar ūdeni un, apgrieztas augšpēdus, iestutējam augsnē — nav vizuāli pievilcīgi, toties praktiski un izdevīgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu