Notvertais mirklis • IR.lv

Notvertais mirklis

1
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Andras Manfeldes romāns Vilcēni — jaunās valsts pusaudžu balsis

Uz grāmatas vāka Andreja Granta fotogrāfija, kurā jauni puiši lec no tilta upē. Pazīstamais fotogrāfs bieži atsaucies uz «izšķirošā mirkļa» konceptu, un arī šajā attēlā mirklis ir pacietīgi sagaidīts — notverti lēcienā nospriegoti, jauni ķermeņi, puišu pārgalvība liek aizrauties elpai, saule, ūdenslāšu mirdzums visu dara pārlaicīgu. 

Andras Manfeldes romāns ir par jauniem cilvēkiem vidusskolas pēdējās klasēs, kuru pieaugšanas laiks sakrita ar pārmaiņu laiku valstī — 80. un 90. gadi. Intervijās rakstniece neslēpj, ka tā ir arī viņas jaunība, pat vēl vairāk — jauno darbu sasaista ar romānu, kas pašai atnesa atpazīstamību, Adata (2005).

Nē, Vilcēni nav par narkotikām, lai arī tajā ir 90. gadu sākumu raksturojoša epizode ar līmes ostīšanu. Arī dažiem no «vilcēniem» nav paveicies, jo vecāki dzer, turklāt tā, kā varēja tikai stagnējošās padomijas pēdējā desmitgadē, kad alkohola patērēšanai bija neierobežoti laika resursi un reizēm tā bija izeja no padomiskās dzīves kārtības. Apdraudētība, laikmeta grieži un nepieciešamība izlauzties — šīs sajūtas varētu būt kopīgas Adatā un Vilcēnos. 

Stāsts ir par jaunu cilvēku brālību — Andžejs, Zīmulis, Saņka, Ričards Sarkans, Būda Vilks. Viņus kopā satur dzīve Jūrmalā, pazīstamas vietas — Jomas iela, Dubultu pludmale. Viņi ir kaimiņi vai klasesbiedri, un katrā klasē vienmēr ir kāds, kas patīk meitenēm vai ģērbjas labāk par pārējiem. Ir sava puišu kopība, kas viens otru nenodos. Noteikti būs meitene, un šajā romānā meitenes ir gan puišu alku objekts, gan arī «vilcēnu» pasaulē ievijas stāsts no meitenes perspektīvas. Un visos laikos, zemēs un kompānijās būs arī līderis. Romānā tāds bandas vadonis ir Jāns Vilcēns. Vilcēns ir viņa uzvārds, bet arī puiša izskatā, izturēšanās veidā ir kaut kas no vesterniem, no stāstiem par dabas bērniem indiāņiem, kaut kas no Marlona Brando, Breda Pita un Ivara Kalniņa. Jauns vīrietis, kas uzticas saviem instinktiem, nepadodas problēmām, kurās maldās viņa laikabiedri, vienlaikus nesot neiederīgā nastu. Vilcēna tēls ir magnēts, kas nosaka lasītāja intereses kompasa adatiņas kursu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu