Covid-19 pēddziņi • IR.lv

Covid-19 pēddziņi

2
«Kad iztaujāju repatriācijas reisu pasažierus, bija salīdzinoši viegli atrast likumsakarības. Tagad, kad slimība izplatās Latvijas teritorijā, ir jau daudz grūtāk,» saka Sigita Geida. Foto — Reinis Hofmanis
Gunita Nagle

Latvijā ir tikai 35 epidemiologi, kuri pandēmijas laikā seko jaunā koronavīrusa izplatībai — izpēta katru gadījumu un meklē likumsakarības. Tieši viņu secinājumi ietekmē politiķu lēmumus par sabiedrisko dzīvi. Kāda ir šo epidemioloģisko detektīvu ikdiena?

Placināt līkni! Lai gan šo Covid-19 pandēmijas slāpēšanas mērķi epidemiologi un politiķi atkārto daudzās valstīs, sekmes patiesībā ļoti atšķiras. Pateicoties agrīniem lēmumiem par ārkārtas situācijas ieviešanu, mūsu zemē koronavīrusa izplatība ir krietni lēnāka nekā citur. Vācu Frankfurter Allgemeine Zeitung apkopotie dati uzskatāmi rāda, cik ļoti dažādi ir rezultāti — ASV un Lielbritānijā, kas novēloti reaģēja uz draudiem, saslimstība ik dienu pieaug par vairāk nekā 11% un inficēto kopskaits dubultojas aptuveni sešās dienās. Turpretī Norvēģijā, kur valda stingri karantīnas noteikumi, ikdienas pieaugums ir zem 4% un saslimušo skaits dubultojas tikai 19 dienās. Un Latvijā ir līdzīgi — ikdienas pieaugums 4%, inficēto skaits divkāršojas 18 dienu laikā.

Latvijas politiķi kopš epidēmijas sākuma uzsver, ka stingri balstās epidemiologu ieteikumos. Tagad Latvijā visi zina Juriju Perevoščikovu no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), kurš ik dienu mierīgi skaidro epidemioloģisko situāciju valstī. Taču aiz viņa muguras darbojas «neredzamā» komanda.

Visā Latvijā ir tikai 35 epidemiologi, no kuriem 21 strādā Rīgā, bet pārējie — novados. Pandēmijas laikā viņu ir daudz par maz, tāpēc vēl 17 sabiedrības veselības speciālisti ir atlikuši malā savus ikdienas pienākumus, lai palīdzētu epidemiologiem datu apstrādē, dežurētu pie diennakts tālruņa un atbildētu uz visiem jautājumiem par Covid-19. Viņiem vairs nav noteikta darba laika — strādā, kad tas nepieciešams. Datu drošības dēļ svarīgi visu informāciju glabāt biroja datoros, tāpēc šis darbs nav iespējams no mājām.

Darba labākai organizēšanai epidemiologi Latviju sadalījuši pa reģionālajām teritorijām (Latgale, Vidzeme, Zemgale, Kurzeme), bet Rīgu — sīkāk piecos iecirkņos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu