Uga Dumpis: Šī situācija var turpināties pusgadu un pat vairāk • IR.lv

Uga Dumpis: Šī situācija var turpināties pusgadu un pat vairāk

2
Infektologs Uga Dumpis. Foto: Reinis Hofmanis

Infektologs Uga Dumpis uzskata, ka Latvija Covid-19 radītajā globālajā pandēmijā ir jau no paša sākuma konceptuāli darījusi pareizi, testējot un izmeklējot cilvēkus par vīrusa klātesamību un ar to arī Latvija patlaban atšķiras no citām valstīm – mums nav tik strauja saslimušo kāpuma, pagaidām neviens no vīrusa radītām komplikācijām arī nav miris. Visvairāk Dumpis baidās no infekcijas liela uzliesmojuma kādā slimnīcā vai pansionātā. “Ja mēs izvairītos no tādiem lieliem, nepatīkamiem pārsteigumiem, ja mums būs 20, 40 vai 10 jaunu gadījumu dienā, mēs varam ilgi cīnīties bez kādām būtiskām izmaiņām,” saka infektologs intervijā žurnālā Ir.

Dumpis norāda, ka testēšana un izmeklēšanā šajā epidēmijā ir ārkārtīgi būtiska. Daudzas valstis, tai skaitā arī Itālija, kas pret to sākotnēji izturējās noraidoši, tagad ir drausmīgā situācijā.

Infektologs teic, ka daudzi tagad uzskata – ja viss apstāsies divas nedēļas un visi pasēdēs mājās, tad pamodīsies citā Latvijā, varēs sākties atkal bizness, varēs sportot utt. Dumpis teic – tā nebūs! Un to jau ir pierādījis Honkongas piemērs, kas visu apstādināja, tad palaida vaļā, un atkal viss sākās no jauna.

Dumpis teic: “Ir jāiemanās dzīvot, skatoties – kas mums jāapstādina, bet kas būs jālaiž vaļā. Jo mums ir jādzīvo. Šī situācija var turpināties pusgadu un pat vairāk.”

Infektologs uzsver, ka ir objektīvs, tāpēc viņam nav cerību, ka viss beigsies, bet ir cerības, ka varēsim turpināt kustēties un spēsim dzīvot, piemēroties šiem apstākļiem.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (2)

La spada di Damocle 18.04.2020. 19.20

Saistība ar Sorosu ir nopietns traips reputācijai.

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 02.04.2020. 12.00

Šī situācija turpināsies vismaz 1,5 gadus, epidēmijai būtiski samazinoties vasarā un atjaunojoties rudenī. Cerams, ka tā tiks izstiepta garumā ilgi, un kaut praktiski ikviens būs ar vīrusu saskāries, medicīna nebūs pārslogota, kā tas šobrīd ir Itālijā un Spānijā. Par jaunākā medicīniskā personāla palīgiem būtu jāiesaista bez darba palikušie volontieri, jo aprūpē ārstu klātbūtne nav ļoti svarīga.
Vislielākās bažas raisa Krievija, kur vīruss no Ķīnas, ar kuru tai ir 4200 km. robeža, tika ievazāts vēl decembrī un joprojām epidēmija tiek noliegta, draudot ārstiem, kuri izplatīs ziņas par patieso stāvokli, ar represijām, ka miljons orku, palikuši bez medicīniskās aprūpes un pārtikas, izmisuma dzīti, var lauzties uz Eiropu. Ņemot vērā, ka viņi ir drauds visai ES, ir būtiski jāpastiprina robežas aizsardzība, to pārņemot labi ekipētiem NATO spēkiem.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu