Ticēt savam pasaules centram • IR.lv

Ticēt savam pasaules centram

2
Daumants Pfafrods. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Līvāni šobrīd ir pasaules centrs optiskās šķiedras ražošanā, jo uzņēmums Light Guide ir globāls nozares līderis. Tā vadītājs Daumants Pfafrods (65) bijis klāt optiskās šķiedras ražotnes dzimšanā Līvānos vēl padomju laikā. Kā viņš savu uzņēmumu restartējis vēl divas reizes, līdz sāka uzvarēt šī ārkārtīgi specifiskā biznesa lielajā spēlē?

Optiskā šķiedra ir tievāka par cilvēka matu. Gandrīz neredzams diegs, kas izvilkts no neprātīgā karstumā kausēta optiskā kvarca. No šī diega vēlāk top gaismas kūļi kosmosa izpētei un modernākie instrumenti medicīnai. 

Man ļauts apskatīt Light Guide optiskās šķiedras un medicīnas instrumentāriju ražošanas telpas tikai tādēļ, ka neko nesaprotu. Bērnišķīgi priecājos par maģiskajiem zirnekļu tīkla diedziņiem, kas stiepjas lejup no trīs stāvu augstuma. Patiesībā šeit viss ir noslēpums — gan vietējo inženieru izgudrotās ražošanas iekārtas, gan tehnoloģijas un paši produkti. Īpaši slepens ir asinsvadu ķirurģijas instrumentu ražošanas bloks, kur top dzīvības glābēji — tievi, sīki vadiņi, kurus cilvēka ķermenī ievada caur cirksni un kas, virzoties pa asinsvadiem, ar lāzera staru iznīcina trombus un holesterīna nosēdumus. 

Light Guide Optics International ir uzņēmums, kas spējis iekarot pasaules tirgu tiktāl, ka šobrīd viņiem pasaulē ir tikai pāris vērā ņemamu konkurentu. Optiskā šķiedra ir dīvaina lieta — mēs ikdienā pat nenojaušam par tās eksistenci. Bet tā ir modernās medicīnas jaudīgākais ierocis, ko izmanto asinsvadu ķirurģijā, uroloģijā, kardioloģijā un lāzeru medicīnā. Light Guide optiskās šķiedras kūļi pabijuši arī kosmosā, kur to signālus pārraidīja NASA, bet Daumants Pfafrods pat negrasās ar to lielīties. Viņš saka — ak, es jau nevaru atcerēties, kur mūsu gaismas vadi pabijuši! 

Kā jauns speciālists viņš sāka strādāt pie optiskās šķiedras, kad tā padomju laikā tapa absolūti slepenā nodaļā Līvānu stikla fabrikas paspārnē. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas viņš ar zobiem un nagiem cīnījās pret ražotnes slēgšanu. Piedzīvoja negodīgu ārzemju investoru darbības, uzņēmuma nozagšanu un izdegšanas sindromu tiešā un pārnestā nozīmē, jo pats bija pārstrādājies, bet ražotnes telpas tika ļaunprātīgi aizdedzinātas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu