Uz kopēju mērķi! Katrs no savas istabas • IR.lv

Uz kopēju mērķi! Katrs no savas istabas

Zīmējums — Freepik
Jānis Vēvers, speciāli Ir Nauda

Izveidojot pārdomātu attālinātā darba politiku, uzņēmums pat ārkārtas situācijā var turpināt produktīvu, uz panākumiem vērstu darbu

Jaunā koronavīrusa straujā izplatība pasaulē likusi uzņēmumiem steidzami apgūt attālinātā darba iespējas. Arī Latvijā daļa uzņēmumu uzreiz pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas deva biroja darbiniekiem iespēju izolēties un strādāt no mājām, un citi sāka izskatīt šādu iespēju, lai arī gadiem ilgi to nebija pat apsvēruši kā dzīvotspējīgu darba formu.

Attālinātā darba piekopējiem talkā nāca arī programmatūras izstrādātāji, sniedzot iespēju populāras programmas uz laiku lietot par velti. Vieni no pirmajiem tā rīkojās Microsoft un Google, paplašinot piekļuvi sadarbības rīkiem un tādējādi krietni atvieglojot uzņēmumiem pielāgošanos jaunajai kārtībai. Tiesa, interesentu bija tik daudz, ka Microsoft Teams platforma Eiropā uz laiku «uzkārās».

Ieviešot attālināto strādāšanu, uzņēmumiem jāpievērš uzmanība trim svarīgiem soļiem — infrastruktūras izveidošanai, sadarbības rīku izvēlei un jaunas darba kultūras veidošanai.

Tālu prom, bet kopā

Pirmais uzdevums ir drošas un efektīvi strādājošas attālinātā darba sistēmas izveide. Tas nozīmē drošu piekļuvi uzņēmuma resursiem. Viss sākas ar interneta pieslēgumu. Lai arī varētu šķist, ka tīmekli lieto visi un visur, tas ir korporatīvajā informatīvajā burbulī radies mīts. Statistika liecina, ka joprojām gandrīz piektdaļā Latvijas mājsaimniecību nav tīmekļa pieslēguma. Ja to vidū ir arī uzņēmuma darbinieki, tad pirmais darbs būs savienojuma izveidošana. Mūsdienās tas vairs nenozīmē vadu vilkšanu uz dzīvokli vai privātmāju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu