Par attālināto strādāšanu • IR.lv

Par attālināto strādāšanu

Foto no privātā arhīva
Jānis Bergs

Uzņēmējs Jānis Bergs raksta par savu pieredzi, turpinot iekarot ASV lielo tirgu

Šajā juceklīgajā laikā visi, kuriem vēl ir darbs, masveidā pārslēdzas uz attālinātu strādāšanu. Marta sākumā, kad pasaulē sākās Covid-19 pandēmija, mēs SAF Tehnikā bijām spiesti ļoti ātri atsaukt mājās daudzus komandējumos esošos. Un, protams, nomitināt divu nedēļu izolācijā, tajā skaitā arī manu brāli Normundu, kurš vēl paspēja mani sabučot un atgriezties no Denveras ar vienu no pēdējiem reisiem.

Marta vidū SAF Tehnika nolēma iespējami daudzus darbiniekus pārcelt uz attālinātā darba režīmu. Protams, ražošanā nodarbinātie no mājām strādāt nevar, bet aptuveni puse darbinieku to var, jo ir biroja žurkas, kā jūsu padevīgais kalps. Tā nu mūsu izaicinājums ir tāds pats kā daudziem citiem pasaulē — kā darbu no mājām padarīt efektīvu un produktīvu.

Man pašam nācās attālināto strādāšanu apgūt, jau pārvācoties uz ASV, tāpēc varu dalīties ar pieredzi.

Vadītāja uzdevums, kā teicis diženais teorētiķis Pīters Drakers, ir plānot, organizēt un kontrolēt. Ja padoto ir daudz un visi strādā attālināti, tad vienīgā iespēja ir noteiktu atkārtotu rituālu izveide un iedzīvināšana. Rituālu mērķis ir savākt informāciju, lai varētu saplānot prioritātes, uzdot darbus un tad izkontrolēt, vai un kā tie padarīti. Vēlams tādā veidā, ka darbinieki paši gan izdomā, gan saplāno, gan izdara, bet vadītājs atbild par to, lai process darbotos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu