Eksperiments ar klusēšanu • IR.lv

Eksperiments ar klusēšanu

Tildes vadītāja Andreja Vasiļjeva kabinetu šobrīd remontē, tāpēc viņš iepazīstina ar mašīntulkošanas nodaļas jaunajām telpām. Līdz gada beigām izremontētās telpās strādās visi apmēram 80 Rīgas biroja darbinieki. Foto — Edmunds Brencis
Krista Dzidzēviča

SIA Tilde vadītājs Andrejs Vasiļjevs iepazīstina ar savu darba vidi

Pašmāju valodu tehnoloģiju kompānija Tilde, savā nozarē apsteidzot tādus pasaules milžus kā Google un Microsoft, neapšaubāmi ir viens no tālredzīgākajiem Latvijas uzņēmumiem. Tieši ar tādu skatu viņi šobrīd arī transformē savu darba vidi.

«Vajadzības ir mainījušās, darba ritms ir cits. Robežas starp darba vidi un mājām saplūst,» saka Andrejs Vasiļjevs, uzsverot, ka darbiniekiem svarīgi radīt apstākļus, lai būtu viegli komunicēt un sadarboties, bet arī lai netraucētu cits citam. Lai gan šobrīd atvērto biroju buma vietā nāk brīvo galdu princips — kad uzņēmumā nevienam nav noteiktas darba vietas un katru dienu iespējams sēdēt pie cita galda —, Tildes vadītājs uzskata, ka psiholoģiski tomēr katram cilvēkam ir nepieciešama kaut minimāla, bet sava vieta, kur viņš jūtas droši, var piespraust darāmo darbu sarakstu vai bērna fotogrāfiju.

«Kā jau programmēšanas uzņēmumam, mums viss tiek izmēģināts ar pilotprojektiem — tāds eksperiments šobrīd ir arī jaunajām biroja telpām,» izrādot mašīntulkošanas nodaļu, stāsta Vasiļjevs. Pirmā vieta pasaules mašīntulkošanas olimpiā-dē tieši šiem darbiniekiem ir devusi priekšrocību pirmajiem iemēģināt vidi, kas šī gada laikā izpletīsies visā Tildes ēkā — dažādu augstumu galdi, sarunu zonas un interjerā integrētas akustiskās barjeras, kurās paslēptas gan lampas, gan krēsli, savukārt vadītāja kabinetā viena siena ir stiklota un darbojas kā milzīgas, salokāmas durvis. Šāda tipa kabinets pēc remonta, visticamāk, būs arī Vasiļjevam. Atverot šo stikla sienu pretī esošajam sapulču stāvgaldam, telpa paplašinās un transformējas par kopēju darba zonu. «Katru rītu pulksten 11 mums ir stāv-apspriedes — lai pārāk ilgi nerunātu,» vienu no ikdienas darba principiem ieskicē Vasiļjevs.

Pirms izmaiņas darbā ieviesa koronavīruss un robežu slēgšana, Vasiļjeva ikdiena bija ļoti daudzi komandējumi. «Ieplānoju tos pēc iespējas īsākus, no rīta uz projekta sanāksmi Briselē, bet vakarā jau atpakaļ,» viņš min piemēru. Tilde cieši sadarbojas ar pētniekiem un uzņēmumiem citās valstīs, tāpēc ir nepieciešama saziņa gan klātienē, gan telekonferenču un video formātā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu