Atspēriens krīzē • IR.lv

Atspēriens krīzē

Zīmējums — Freepik
Baiba Kļava

Jaunā koronavīrusa epidēmija liek noraut ekonomikai stopkrānu, lai glābtu cilvēku dzīvības. Taču arī uzņēmumu glābšanai valsts atvēlējusi vēl nepieredzēti plašu palīdzību — arī 250 miljonus eiro kā Altum aizdevumus vai garantijas, uz ko var pieteikties jau tagad

Marta izskaņā finanšu institūcija Altum ir sagatavojusi divus instrumentus to uzņēmēju atbalstam, kas cietuši materiālus zaudējumus Covid-19 krīzē. Viens no šiem instrumentiem ir krīzes garantija — tā ļaus bankai atlikt kredīta pamatsummas maksājumus. Otrs — apgrozāmo līdzekļu aizdevums ar atvieglotiem nosacījumiem, kas paredzēts tādu uzņēmumu atbalstam, kam krīzes rezultātā ievērojami krities darbības apjoms un nepieciešami papildu resursi darbības uzturēšanai. Altum uzsver — abi šie rīki paredzēti tikai koronavīrusa krīzes skartajiem uzņēmumiem!

Sākumā runā ar banku!

Uz atbalstu var pretendēt tādi uzņēmumi, kas 2019. gada noslēgumā bija maksātspējīgi, ilgtermiņā ir dzīvotspējīgi, kā arī spēj pierādīt, ka Altum finansiāls atbalsts palīdzēs pārdzīvot krīzi un veiksmīgi turpināt sākto saimniecisko darbību.

Kopējais ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā no šiem abiem Altum instrumentiem būs vairāk nekā 900 miljoni eiro, skaidro Altum valdes locekle Inese Zīle. Valdība ir apstiprinājusi 50 miljonus eiro kredītu garantijām, kas ļaus bankām restrukturizēt aizdevumus vairāk nekā 700 miljonu eiro apjomā, izmantojot Altum starpniecību. Savukārt Altum varēs uzņēmumiem piešķirt 200 miljonus eiro aizdevumos kā apgrozāmos līdzekļus.

Krīzes garantijās Altum var sniegt vienam uzņēmējam garantiju līdz pieciem miljoniem eiro, savukārt apgrozāmo līdzekļu izsniegšanas limits ir miljons. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu