Izauguši siltumnīcā • IR.lv

Izauguši siltumnīcā

Saiva un Elga Bražūnes, ģimenes dārzniecības Neslinko saimnieces. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Ģimenes dārzniecība Neslinko nav liela un varena. Nav iekarojusi starptautisko tirgu. Tomēr viņu audzētie stādi jau 30 gadus ir vieni no populārākajiem Latvijas mazdārziņu īpašnieku vidū. Pircēju un selekcionāru vidē viņus dēvē par tomātu karaļiem

Jautāta, vai mazais ģimenes uzņēmums piedzīvojis arī grūtus laikus, Elga Bražūne domīgi spriež: «Laikam gadu pēc avārijas Černobiļas atomstacijā. Trešdaļu no izaudzētā izmetām kompostā.» Tas taču bija padomju laikā, citā gadsimtā, pārsteigta iesaucos. «Nu kā tad! Mūsu dārzniecībai šogad aprit 41 gads. Tomātu stādus sākām audzēt 1979. gadā,» moži apstiprina saimniece. 

Abi ar vīru Aldi Bražūnu gribējuši nopirkt auto, bet ar knapajām padomju pilsoņu aldziņām nav varējuši neko sakrāt. Sākuši siltumnīcā audzēt tomātu stādiņus, pārdevuši tos tirgū un vairāku gadu laikā sakrājuši naudu kārotajai automašīnai. It kā varēja mest mieru, jo mērķis sasniegts. Bet stādu audzēšana bija kļuvusi par abu sirdslietu. Klienti tirgū pavasaros meklējuši tieši Bražūnu stādus — kā viņus atstāsi bešā? Turklāt ģimenei ar četriem bērniem lieka naudiņa nebija lieka. 

Tomātu audzētāju dzimta

Ģimenes dārzniecība Neslinko ir mikrouzņēmums ar pieciem darbiniekiem, visi ģimenes locekļi. Tirdzniecības vietas ir tikai divas — stends Centrāltirgū un tiešā pārdošana dārzniecībā. Visa stādu produkcija tiek izaudzēta nelielā, tipiskā Pierīgas piemājas teritorijā divās 400 kvadrātmetru siltumnīcās. Sezonas laikā viņi pārdod apmēram 12 000—14 000 tomātu stādu un tikpat daudz citu kultūru stādu: paprikas, čili piparu, gurķu, kabaču, cukīni, meloņu, arbūzu, ķirbju un neskaitāmu veidu piparmētru, mētru un garšaugu stādu. 

Siltumnīcās nav modernu laistīšanas iekārtu, klimata kontroles vadības centru un citu brīnumtehnoloģiju. Viss tiek darīts pašu rokām — kurināšana, vēdināšana (lodziņš vaļā, lodziņš ciet) un lejkannu cilāšana. Augu dienu vienmēr ir kāds siltumnīcas «dežurants». Tomēr ar šo vienkāršo un nelielo saimniekošanu Bražūni kļuvuši par Latvijas tomātu karaļiem, kā viņus dēvē prese, kas raksta par mājas un dārza tēmām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu