Piecas filmas par sadzīvi • IR.lv

Piecas filmas par sadzīvi

Ilo Ilo
Kristīne Simsone

Latviešu valodas skaidrojošā vārdnīca sadzīvi definē kā «dzīvošanu kopā, ciešā saistībā vienam ar otru, citam ar citu». Pašreizējos — izolācijas — apstākļos šis jēdziens iegūst jaunu svaru, gan izceļot katru attiecību negludumu, gan — tieši otrādi — liekot ar skaidru skatu novērtēt labo. 

Cilvēku attiecības kinomākslā ir dāsni pētīts motīvs un bieži kalpo par pamatu konflikta dramaturģijai. Lūk, piecas lieliskas drāmas, kuru stāstā kāds satricinošs notikums vai apstākļu kopums sarežģī dzīvi, padara sadzīvi neiespējamu vai — tieši pretēji — palīdz saskatīt tās vērtību.

Ilo Ilo (2013)
Smalkā attiecību portretējuma dēļ singapūriešu režisora Entonija Čena debijas filma ir viens no labākajiem pēdējās desmitgades Āzijas kinodarbiem. 90. gadu beigas, ekonomiskā krīze, kādā vidusšķiras ģimenē, lai pieskatītu desmit gadus veco dēlu, sāk strādāt filipīniešu aukle. Būdama ekonomiskā migrante, aukle Terija atrodas sociālās hierarhijas apakšā, un desmit gadus vecais puika to nesaudzīgi izmanto. Terijas attiecības ar darba devēju ģimeni iezīmē akūtu sociālo problemātiku — vecāku nodarbinātība bieži vien liek atstāt novārtā bērnus.
Mubi.com


Vaļu ieleja / Hvalfjörður (2013)
Reti kurā valstī tik jēgpilni reflektē par dzīvi izolācijā, kā to dara Islandes filmu veidotāji. Dabas un klimata skarbums, mazais apdzīvotības blīvums un ģeogrāfiskā atrašanās vieta Atlantijas okeāna ziemeļos, kino autorus ir apveltījusi ar niansētu un jutīgu skatu uz nošķirtības psiholoģiskajiem un sociālajiem aspektiem. Šī īsfilma ir perfekti nopulēta miniatūra par divu brāļu attiecībām un bērna skatījumu uz depresiju. Stāsts norisinās nomaļā lauku saimniecībā, kurā jaunākais brālis nejauši iztraucē vecākā brāļa — pusaudža — pašnāvības mēģinājumu. Piedzīvotais satricina mazo cilvēku, par galveno tēmu padarot bērna aizkustinošos centienus izprast tik sarežģītus jēdzienus kā dzīvība un nāve.
Mubi.com

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu