Atgriezies rektorātā • IR.lv

Atgriezies rektorātā

4
Indriķis Muižnieks. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Desmit mēnešus pēc Latvijas Universitātes rektora vēlēšanām Indriķis Muižnieks apstiprināts amatā. Tagad viņš steidz gādāt par jaunām studiju programmām, viena no tām ir epidemioloģijā

Dažas dienas pēc 26. marta, kad valdība neklātienes sēdē apstiprināja Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, viņš strādā rektorātā Raiņa bulvārī 19. «Vajag dabūt dažus cilvēkus kopā,» Muižnieks telefonintervijā paskaidro, kāpēc pandēmijas laikā strādā nevis no mājām, bet rektora kabinetā, kurš atkal, pēc desmit mēnešu pārtraukuma, ir viņējais.

Nevienam citam rektoram Latvijā nav bijis tik sarežģīts ceļš līdz kabinetam kā Muižniekam pēc viņa otrreizējās ievēlēšanas. Pirmo reizi LU rektora amatā viņš tika pirms pieciem gadiem, un toreiz valdība apstiprināja amatā bez šaubām un mazākās aizķeršanās. Taču vēlēšanas pagājušā gada 24. maijā izraisīja diskusijas. Ja no 286 satversmes sapulces dalībniekiem 141 balso par, bet 143 — pret, vai rektors uzskatāms par ievēlētu? LU vadība uzskatīja — jā, Izglītības ministrija bija pretējās domās. Divas nedēļas vēlāk notika atkārtota balsošana, kurā no 248 sapulcē reģistrētajiem dalībniekiem 132 bija par Muižnieku, bet 112 pret. Tomēr vēlēšanās pieļauto pārkāpumu dēļ valdība Muižnieku neapstiprināja amatā, un viņš vērsās tiesā. Neskaidrības beidzās 10. februārī, kad Administratīvā rajona tiesa valdības lēmumu atzina par prettiesisku, Ministru kabinets šo spriedumu nepārsūdzēja un 26. martā Muižnieku apstiprināja amatā. Tikmēr mēnešiem Latvijas lielākā augstskola bija bez īsta vadītāja.

«Darbs jau noritēja. Biju ļoti ciešā kontaktā gan ar [rektora vietas izpildītāju Gvido] Straubi, gan prorektoriem un pārējiem kolēģiem rektorātā. Ar informāciju apmainījāmies,» saka Muižnieks. Gandarīts, ka augstskolā noticis daudz laba. Studentu uzņemšana noritējusi veiksmīgi, pasaules universitāšu reitingā Times Higher Education Latvijas Universitāte (LU) ierindojusies starp 801. un 1000. vietu un pievienojusies iniciatīvai Eiropas universitātes, kas atvieglo studentiem iespējas piedalīties starptautiskos pētnieciskos projektos un piekļūt citu universitāšu kursiem.

Kad jautāju, vai ir sakārtoti LU dokumenti, lai vairs neizceltos jezga rektora vēlēšanās, Muižnieks pastāsta, ka jau pērn oktobrī satversmes sapulce apstiprināja jaunu nolikumu vēlēšanām, kurā skaidri norādīts — rektors uzskatāms par ievēlētu, ja «par» nobalsojusi vairāk nekā puse no klātesošajiem sapulces dalībniekiem. Ja pirmajā kārtā neviens kandidāts nesavāc vajadzīgo balsu skaitu, tad jārīko otrā kārta, kurā piedalās tikai viens, visvairāk balsu ieguvušais pretendents.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu