Atcelt atļauju tirgot alkoholu tiešsaistē! • IR.lv

Atcelt atļauju tirgot alkoholu tiešsaistē!

3
Dzērienu veikals "Super Alko" Valkā. Foto: Paula Čurkste, LETA
Dace Caica, biedrības Esi brīvs valdes priekšsēdētāja

Jaunā koronavīrusa izraisītās infekcijas Covid-19 izplatība teju visās nozarēs strādājošajiem ir likusi mainīt ikdienas paradumus, un liela daļa darbību pašlaik norisinās digitālā vidē. Piektdien, 20. martā, Saeima pieņēma arī iepriekš nebijušu lēmumu. Mēs, biedrība Esi brīvs, Latvijas Veselības psiholoģijas asociācija, Latvijas Atkarību psihologu apvienība un Latvijas Narkologu asociācija paužam neizpratni par šādu lēmumu, apšaubot, ka tas pieņemts sabiedrības veselības un vīrusa izplatības ierobežošanas interesēs.

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, valstī izsludināta ārkārtējā situācija un pieņemta virkne striktu ierobežojumu, kas neapšaubāmi iedragās valsts ekonomiku. Tomēr ir skaidrs, ka šie pasākumi ir nepieciešami un nav diskutējama to ieviešana, jo iedzīvotāju veselība ir prioritāte. Riskējot ar valsts ekonomiku, slēdzot starptautiskos pasažieru pārvadājumus, aizliedzot pasākumus, iedzīvotāji tiek aicināti ieturēt fizisku distancēšanos un, ja iespējams, strādāt attālināti, regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, kā arī rūpēties par personīgo imunitāti, jo inficēšanās gadījumā tai būs izšķiroša nozīme.

Šajā kontekstā patiešām absurds šķiet lēmums nodrošināt alkohola tirdzniecību internetā, to skaidrojot ar apsvērumu, ka šādi lielāku daļu iedzīvotāju varēs efektīvi noturēt pašizolācijā.

Šāds lēmums ir nepārdomāts un nekādā gadījumā nav sabiedrības interesēs, jo alkohola patēriņš novājina organisma imunitāti, gluži kā to dara citi kaitīgi ieradumi – īpaši smēķēšana. Par to publiski, kā platformu izmantojot sociālos tīklus, ir izteikušies vairāki ārsti. Publiskajā vidē ir pieejami arī dažādi medicīniskie pētījumi, kas ir apstiprinājuši, ka pārmērīgs alkohola patēriņš novājina imūnsistēmu, kā arī dažādu saslimšanu gadījumā ievērojami bremzē atlabšanas procesu.

Pieņemtais lēmums ir jo īpaši bezatbildīgs arī tādēļ, ka Latvijā pārmērīga alkohola lietošana ir liela problēma, turklāt dažādās vecuma grupās. To ir atzinuši Veselības ministrijas (VM) speciālisti, uzsverot, ka Latvijā ir augsts to personu skaits, kas riskanti un bīstami lieto alkoholiskos dzērienus. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistika rāda, ka ar katru gadu palielinās arī no alkohola atkarības ārstēto pacientu skaits. Piemēram, 2018. gadā tas pieauga par 9,4%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Mēs uzskatām, ka pieņemtais lēmums atļaut alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā ir bezatbildīgs, tas nav sabiedrības interesēs, jo nepalīdzēs ierobežot Covid-19 izplatību, bet drīzāk vājinās iedzīvotāju imunitāti, padarot uzņēmīgākus pret infekciju.

Vairāki alkohola ražotāji jau ir operatīvi uzsākuši dzērienu tirdzniecību internetā, un ar Saeimas atbalstu pašlaik ir ne vien nodrošināta alkohola pieejamība, bet tiek sūtīts arī signāls, ka tā lietošana pandēmijas laikā ir norma.

Alkoholisko dzērienu pieejamības pieaugums palielina risku, ka:

  • trauksmes un negatīvā emocionālā fona dēļ iedzīvotāju alkohola lietošanas paradumi var palielināties, neizvērtējot personas individuālos atkarības saslimstības riskus;
  • ārstniecības personu ierobežotas pieejamības dēļ šie cilvēki var sasniegt kaitējoši pārmērīgas alkohola lietošanas un atkarības stāvokļus ar dažāda veida komplikācijām;
  • alkohola ietekme nosaka personas uzvedības izmaiņas un traucējumus, kas var novest pie sociālās distancēšanās neievērošanas vai roku higiēnas, elpceļu higiēnas neievērošanas.

Jāierobežo alkoholisko dzērienu tirdzniecības laiks (stundas, dienas), lai šāds pirkums nebūtu spontāns un impulsa vadīts. Tāpat jāvērš uzmanība arī uz enerģijas dzērienu (ja runa ir par distances iepirkšanos) un tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma nosacījumu izpildi, lai to iegādāšanās nenotiktu personām līdz 18 gadu vecumam.

Aicinu Saeimas deputātus ņemt vērā gan to, kā alkohola patēriņš ietekmē imunitāti un kopējo veselības stāvokli, gan iepazīties ar VM un SPKC datiem par to, ka pārmērīga alkohola lietošana Latvijas sabiedrībā ir problēma, un nekavējoties atcelt pieņemto lēmumu par alkohola tirdzniecību internetā. Tāpat uz ārkārtas stāvokļa laiku aicinām noteikt papildu stingrākus ierobežojumus alkohola tirdzniecībai gan mazumtirdzniecībā, gan sabiedriskās ēdināšanas vietās.

 

Latvijas Veselības psiholoģijas asociācijas, Latvijas Atkarību psihologu apvienības un Latvijas Narkologu asociācijas vārdā

Biedrības Esi brīvs valdes priekšsēdētāja Dace Caica

Komentāri (3)

QAnon 02.04.2020. 11.40

Izskatās, ka mūsu varturu lobētā Krievijas organizētā noziedzība un FSB ilggadējam kontrabandas cigarešu rūpalam, būs pievienojuši arī nelegālā alkohola rūpalu. Loģiski, ja viņu rīcībā ir ES robeža un Latvijas telpa, kāpēc nepaplašināt sortimentu.

+1
0
Atbildēt

1

    Raivo Balčūns > altinyildiz 04.04.2020. 21.54

    Biedri Māzer, iedzert taču ir veselīgi!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 01.04.2020. 14.16

Piekrītu visam, pat esmu sajūsmā.
Atjaunosim krutkas apriti jautro gadu līmenī! No peļņas varēsim arī dažas labas biedrības pastutēt.
Nost visādus džinus un konjakus! Nost! Slava krutkai!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu