Slaveni vārdi, iespaidīgas izrādes • IR.lv

Slaveni vārdi, iespaidīgas izrādes

Trubadūrs

Pašizolācijas laiks ir laba iespēja paplašināt redzesloku. Žurnāla Ir teātra kritiķes iesaka labas izrādes, ko var noskatīties internetā

Iesaka Edīte Tišheizere. «Šajā laikā mani velk uz absurdu»

Jonasu Kaufmani sazāģē
Bavārijas operas mājaslapā līdz 28. martam var noskatīties Verdi Trubadūru režisora, arī Aviņonas festivāla direktora Olivjē Pī (Olivier Py) iestudējumā (2013). Trubadūrs nu reiz ir opera, kuras sižets nav pārstāstāms, bet Pī visas šausmas ar samainītiem brāļiem un sārtā iemestiem bērniem sakāpina līdz pilnīgam ārprātam. Azučena lien gultā pie Manriko un gatava incestam, Leonora ir akla, tāpēc varētu mīļoto sajaukt ne tik ar grāfu di Lunu, bet arī kādu cietumsargu. Turklāt starpbrīdī slaveno tenoru Jonasu Kaufmani ieliek iluzionistu kastē un pārzāģē uz pusēm. Bet viņa Manriko arī pēc tam dzied kā dievs, tāpat kā Anjas Harterosas Leonora. Ja nav bail no sirmiem plikiem sievišķiem, kas klīst pa skatuvi, — uz priekšu!
Operlive.de/trovatore/


Ādolfa Šapiro nostalģija
Tīrā nostalģija. Vladimira Nabokova Valša izgudrojums. Viens no pēdējiem Ādolfa Šapiro iestudējumiem Jaunatnes teātrī un, iespējams, vienīgais, kas palicis no krievu trupas uzvedumiem. Lomās — Irina Fjodorova, Sergejs Judins, Viktors Pļuts, Felikss Deičs… Tiem, kurus interesē Latvijas teātra vēstures lappuses. Culture.ru
http://ejuz.lv/valsaizgudrojums


Bradāšana pa padomju svētumiem
Tiem, kas novērtēja Ulda Tīrona izrādi Pēdējā Ļeņina eglīte Jaunajā Rīgas teātrī, varētu būt interesants arī savdabīgā krievu režisora un scenogrāfa Dmitrija Krimova iestudējums Gorki-10 (2012). Tajā arī viss beidzas ar Ļeņina nāvi, bet līdz tam ir gluži fantasmagoriska bradāšana pa visādiem padomju svētumiem — sākot ar Nikolaja Pogodina lugām par revolūcijas vadoni, bērnības multfilmām un beidzot ar 60. gadu «atkusni». Ko vērts ir kaut vai kentaurs Felikss Edmundovičs Dzeržinskis, kas atstāj zirgābolu čupiņu tieši ikoniskā Kremļa kabineta vidū!
http://ejuz.lv/gorki1 1. daļa
http://ejuz.lv/gorki2 2. daļa

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu