Atrast mieru sevī • IR.lv

Atrast mieru sevī

53
Mārcis Auziņš. Foto no privātā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Fiziķis Mārcis Auziņš ar budisma meditāciju nodarbojas jau daudzus gadus un iesaka to kā vienu no iekšējā līdzsvara metodēm arī citiem, kas šobrīd koronavīrusa pārņemtajā pasaulē meklē kādu atbalsta punktu

Latvijas Universitātes fizikas profesora Mārča Auziņa lekciju cikls par dabaszinātnēm tālu tēmu — Meditācija lielpilsētas iedzīvotājiem — vēl nesen bija LU Open Minded pavasara programmā; interesenti būtu varējuši aprīlī doties uz Auziņa septiņām lekcijām, kas pievēršas meditācijas fenomena vēsturei, popularitātei mūsdienās un meditācijas tehnikām. Pandēmijas laikā lekciju cikls pārcelts, bet Auziņš ir apņēmības pilns pie tām atgriezties, kolīdz sabiedrības drošības apstākļi ļaus. 

Šajā trauksmainajā laikā, kad fiziskie kontakti aizvien biežāk tiek aizvietoti ar virtuālajiem, Auziņš bija ar mieru Skype formātā izstāstīt, kā budisma meditācijas palīdzēja iemantot iekšēju mieru.

Kā jūs, fiziķis, nonācāt līdz interesei par budismu un meditāciju?
Tam ir sena vēsture. Mana izglītība un dzīves uztvere ir samērā pragmatiska, eksakta. Taču kādā brīdī man bija interesanti pamēģināt eksperimentēt ar sevi. Tas nesākās ar meditāciju, bet — nezinu, vai vārds «ekstrēmāks» būtu īstais — ar kaut ko tādu, par ko pat nebiju gatavs atzīties, ka to daru. Proti, psihoanalīzi. Bija tāds ārsts Arkādijs Pancs, šķiet, pirmais sertificētais psihoanalītiķis Latvijā. Tas sākās manos rektora laikos: kā labās vai sliktās filmās, es četrreiz nedēļā devos vizītē pie Panca uz ādas dīvāniņa. Manām sekretārēm kalendārā vienmēr bija rakstīts private appointment, pēc gadiem viņas man izstāstīja par pieņēmumiem, kādi bijuši — kur rektors četrreiz nedēļā, nevienam nesakot, pazūd.

Kad šis eksperiments beidzās, kādu dzīves laiku pavadīju Kalifornijas Universitātē Bērkli. Kalifornijā meditācija ļoti daudziem ir ikdienas dzīves daļa. Tur ir arī tāds Njingmas institūts. Njingma nozīmē «senā skola», tā ir senākā no četrām Tibetas budisma skolām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu