Šahs un mats? • IR.lv

Šahs un mats?

No kreisās: Baltijas Mediju alianse līdzīpašnieks Jurijs Kovaļčuks, BMA Ltd formālais īpašnieks Margus Merima un Baltijas Mediju alianse līdzīpašnieks Oļegs Solodovs. Ilustrācija — Raivis Vilūns
Inga Spriņģe (Re:Baltica), Holgers Rūnemā (Eesti Paevaleht)

Pirms nedēļas PBK — populārākais Baltijas telekanāls krievu valodā — slēdza vietējās ziņu redakcijas. Tās bija sekas Valsts drošības dienesta izmeklēšanai par iespējamu ES sankciju pārkāpumu. Vai šis ir PBK beigu sākums?

Pirmā Baltijas kanāla (PBK) diktore Jūlija Pļena pēc 16 gadu darba ceturtdien, 19. martā, atvadījās no skatītājiem: «Šodien sakām uz redzēšanos mūsu skatītājiem. 16 gadus jūs bijāt ar mums katru vakaru — no 50 līdz 200 tūkstošiem cilvēku.»

Igaunijā un Latvijā PBK ziņas bija populārākās jaunumu pārraides krievu valodā, krietni apsteidzot sabiedrisko mediju piedāvājumu.

Tiesības Baltijas valstīs izplatīt Pirmo un vēl citus populāros Krievijas telekanālus pieder uzņēmumam Baltijas Mediju alianse (BMA). Taču tas piedzīvojis daudzus nepatīkamus brīžus, kopš 2014. gadā Krievija anektēja Krimu.

To regulāri sauc par Kremļa propagandas ieroci. Šogad februārī Lielbritānijas mediju regulators uzlika 20 000 mārciņu sodu Baltic Media Alliance Ltd par neobjektīvas informācijas pārraidīšanu kanālā NTV Mir, ziņojot par notikumiem Ukrainā un Baltijā, kā arī par bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Lielbritānijā. Vairākas reizes līdzīgu iemeslu dēļ kanālus uz laiku aizlieguši arī Lietuvas un Latvijas mediju regulatori.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu