Skrējiens pēc vakcīnas • IR.lv

Skrējiens pēc vakcīnas

Amerikānis Nīls Braunings no Sietlas piekritis piedalīties pirmās Covid-19 vakcīnas izmēģinājumā. Foto — AP/Scanpix
© Der Spiegel

Jau sākušies pirmo Covid-19 vakcīnu izmēģinājumi, taču līdz rezultātiem būs jāgaida vairāki mēneši

Programmu inženierim Nīlam Brauningam (46), kas strādā Microsoft, parasti nepatīk riskēt. Viņa aizraušanās ir vīna kolekcija — vairāki simti pudeļu, kuras viņš glabā savās mājās uz ziemeļiem no Sietlas. Reizēm gatavo vakariņas kaimiņiem. Pašam vislabāk garšo sous-vide steiks.

Taču aizpagājušajā pirmdienā, 16. martā, viņš saņēmās uz ko īpašu. Todien Nīls kļuva par personu nr. 2 pētījumā, kurā tiek izmēģināta pasaulē pirmā vakcīna pret Covid-19. Neilgi pēc deviņiem rītā vienā no Sietlas klīnikām vīrieša augšdelmā tika injicēti vairāki mikrogrami vielas, kas tiek dēvēta par mRNA-1273. Tā ir ASV kompānijas Moderna izstrādata iespējamā vakcīna, kurai būtu jāpārprogrammē cilvēka šūnas, lai tās pašas spētu kontrolēt koronavīrusa proteīnu veidošanos. Pēc būtības tiek simulēta inficēšanās ar jauno patogēnu, mācot imūnsistēmu cīnīties ar vīrusu, bet ar krietni vien maigākiem saslimšanas simptomiem. 

Pāris nedēļās šajā izmēģinājumā tiks iesaistīti 45 brīvprātīgie, taču paies vairāki mēneši, pirms uzzināsim, vai vakcīna darbojas.

Braunings stāsta, ka par pētījumu februāra beigās izlasījis Facebook un tas viņu uzreiz ieinteresējis. Aprunājies ar draudzeni medmāsu un piekritis piedalīties, par to saņemot diezgan simbolisku samaksu — 1100 ASV dolārus (1020 eiro). Tolaik ASV ziemeļrietumu stūrī esošajā Vašingtonas štatā, kur dzīvo programmu inženieris, bija aptiprināts tikai viens Covid-19 saslimšanas gadījums. Tagad to ir vairāk nekā 2000. «Pirmais, par ko iedomājos, ir manas trīs meitas,» stāsta Braunings. «Ir svarīgi, ka viņas katru gadu saņem gripas poti. Un cik svarīgi būtu tikt pie tādas vakcīnas, kas pasargā no koronavīrusa.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu