Supervaroņi • IR.lv

Supervaroņi

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pirmās īpašās brigādes vadītājs Genādijs Rusanovs. Foto — Reinis Hofmanis
Gunita Nagle

Pagājis jau mēnesis, kopš Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki Covid-19 epidēmijas dēļ strādā pastiprinātā režīmā. Kāda ir ikdiena cilvēkiem, kuri karā ar vīrusu ir frontes līnijai vistuvāk?

Visā pasaulē neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki ir pirmie, kas gādā par Covid-19 epidēmijas upuriem. Viņiem un pārējiem mediķiem iedzīvotāji velta aplausus. Viņiem salutē ģenerāļi un visdziļāko cieņu izsaka pasaules līderi, un tajā nav nekā pompoza. Jo epidēmijas apstākļos, kad miljoniem cilvēku dzīvo karantīnā, mediķi dara tieši pretējo — diendienā strādā ar inficētajiem, riskējot paši saslimt. 

Ķīnā, kas bija pirmā epidēmijas skartā valsts, ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 3300 mediķu. 22 no viņiem nomira, raksta akadēmiskais izdevumus The Lancet. Itālijā, kur ir otrais lielākais inficēto cilvēku skaits pēc Ķīnas, 20% mediķu inficējušies ar Covid-19.

Latvijā pagaidām vistiešākajā saskarsmē ar inficētajiem bijuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi, kuri jau kopš februāra beigām ņem analīžu paraugus. Cīņā pret Covid-19 izplatību iesaistīta vismaz puse no dienesta  3400 darbiniekiem, saka vadītāja Liene Cipule. Viņu vidū ne tikai brigādēs strādājošie mediķi un šoferi, bet arī administrācijas darbinieki, kuri rīko jaunus iepirkumus, koordinē darba grafikus, strādā jaunā tālruņa 8303 zvanu pieņemšanā un veido rindas valsts apmaksātu Covid-19 analīžu veikšanai. «Cilvēki piekrīt darīt to, ko nekad nav darījuši, piemēram, grāmatveži un statistiķi pieņem zvanus pie jaunajiem konsultāciju tālruņiem,» stāsta Cipule. Vēl gada sākumā uz NMPD tālruņa numuru 113 pienāca ap 1500 zvanu diennaktī, pašlaik — ap 2000. Pa jauno numuru 8303, kas kopš 18. marta pieņem pieteikumus valsts apmaksātiem testiem, ik dienu zvana vēl 1500—2000 cilvēku.

Pērn rudenī NMPD ziņoja, ka dienestā ir vairāk nekā 500 vakanču. Taču pašlaik izdevies darbu pārorganizēt tā, lai speciālistu trūkums to nekavētu. Daudzās brigādēs cilvēki strādājot pa divi, nevis trīs, kā bija ierasts. Ar valdības rīkojumu NMPD palielināts pieļaujamo virsstundu skaits līdz pat 60 stundām nedēļā. Mediķi, kas pieraduši strādāt intensīvi, nežēlojoties strādā virsstundas, saka Cipule. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu