Divi miljardi un solidaritāte • IR.lv

Divi miljardi un solidaritāte

Jānis Reirs. Foto — Lauris Aizupietis
Pauls Raudseps

Kā atdzīvināt ekonomiku pēc pēkšņi norautā stopkrāna? Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru

Koronavīruss ir bīstams ne tikai cilvēkiem. Daudzās tautsaimniecības nozarēs aktivitāte faktiski ir apstājusies, citās tā piedzīvoju-si smagu kritumu. Lai palīdzētu uzņēmumiem pārdzīvot šo pēkšņo un smago triecienu, pēdējās nedēļas laikā valdība un Saeima apstiprinājusi bezprecedenta palīdzības programmu. Tomēr ir arī neskaidrības, un izskan kritika. 

Lai labāk saprastu valdības pieņemtos lēmumus, pirmdien, 23.martā, Ir sazvanījās ar pašizolācijā esošo finanšu ministru Jāni Reiru (JV)

Saeimas budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (A / P) pagājušajā nedēļā teica: «Uz redzēšanos, fiskālā disciplīna!» Vai piekrītat?
Attiecībā uz ekonomikas stimulēšanu un iziešanu no ekonomiskās krīzes, kas radusies tirgus apstāšanās dēļ, — jā. Bet, ja uzmanīgi lasām visus Eiropas paziņojums, tas neattiecas uz valstu administratīvā budžeta palielināšanu.

Kā prognozējat ekonomisko notikumu attīstību nākamajos mēnešos?
Mēs praktiski neprognozējam, tā būtu zīlēšana. Visa darbība ir vērsta uz to, lai ļoti ātri varētu iekonservēt ekonomiku, kas mums ir bijusi. Vienā dienā ir norauts stopkrāns. Tas nav kā 2008. gadā, kad bija strukturālās problēmas biznesā un valsts pārvaldē. Pašreiz problēmas rada ārējā pieprasījuma kritums un vīruss. Mūsu darbības ir vērstas uz diviem trim mēnešiem. Lai nodrošinātu cilvēkiem stabilitāti, strauji nepieaugtu bezdarbs. Lai uzņēmējiem būtu pārliecība, ka bankas neatprasīs kredītus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu