«Šis ir karš» • IR.lv

«Šis ir karš»

Pagaidu palātas ar koronavīrusu hospitalizēto pacientu aprūpei Brešas pilsētas slimnīcā, kas atrodas 90 km uz austrumiem no Milānas. Foto — Scanpix
Džeisons Horovics, © The New York Times News Service

Trīs nedēļu laikā koronavīrusa pacienti pārpludināja Itālijas ziemeļu slimnīcas, visu pārējo pasauli brīdinot: ja netiek īstenota stingra rīcība vīrusa ierobežošanai, veselības sistēma vairs netiek galā ar pēkšņo slogu

Vienas pilsētas mērs sūdzas, ka ārsti spiesti pārtraukt ļoti vecu pacientu ārstēšanu, vienkārši ļaujot viņiem nomirt. Citā pilsētā slimniekiem ar koronavīrusa izraisītu pneimoniju tiek atteikta uzņemšana slimnīcā — vairs nav vietu, lai ārstējas paši mājās. Vēl citviet pārgurusi medicīnas māsa ar sejas masku sagumusi un aizmigusi uz rakstāmgalda, kļūtot par vienu no pandēmijas simboliem. 

Sākoties slimības uzliesmojumam, nepilnu trīs nedēļu laikā koronavīruss uz ceļiem nospieda visu veselības aprūpes sistēmu Ziemeļitālijā, kas ir viens no turīgākajiem reģioniem visā Eiropā. Smagi skartais Lombardijas reģions ir kļuvis par piemēru citām valstīm: ja netiek ieviesti stingri ierobežojumi un jaunu saslimšanu līkne neizlīdzinās, bet turpina strauji celties augšup, slimnīcas ar to vienkārši vairs netiek galā. Sākumā daudzi cilvēki neticēja runām un par baumām sauca ziņas, ka ārsti tik tiešām sākuši šķirot — kurus pacientus turpināt ārstēt, bet kuriem ļaut nomirt. Tā izrādījās patiesība. Bagātajos Itālijas ziemeļos šāds murgs ir sācies.

«Šis ir karš,» saka Masimo Puti, kas vada infekciju nodaļu Milānas Niguarda slimnīcā, kas ir lielākā medicīnas iestāde Lombardijā. 

Kopš aizpagājušās pirmdienas, 9. marta, kad Itālijas valdība izdeva dekrētu Palieciet mājās!, pārvietošanās ir ierobežota, darbojas tikai pārtikas veikali un aptiekas. Un cilvēki lielākoties ievēro premjera Džuzepes Konti lūgumu uz laiku samierināties ar neērtiem personiskiem ierobežojumiem, lai tādā veidā pasargātu gados vecākos līdzpilsoņus, kurus jaunais vīruss apdraud visvairāk, kā arī novērstu veselības sistēmas sabrukumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu