Tālāk no vīrusa, internetā! • IR.lv

Tālāk no vīrusa, internetā!

Vadītāju izolējoši norobežojumi Rīgas Satiksmes autobusā. Foto — LETA
Mārtiņš Galenieks

Koronavīrusa dēļ vismaz līdz 14. aprīlim būs slēgtas Latvijas mācību iestādes, tāpēc skološanās jānodrošina attālināti. Arī uzņēmumi un aktīvisti ķērušies pie dažādu jaunu interneta risinājumu izstrādes, kas palīdzēs pārlaist karantīnu

Pateicoties tehnoloģijām un to pārzinātāju entuziasmam, internets var izrādīties daudz noderīgāks par iepirktajiem griķu kilogramiem nākamajās nedēļās, ko pavadīsim jaunā koronavīrusa dēļ izsludinātajā ārkārtas situācijā. Nemaz nerunājot par tiem, kas nobažījušies par savu darbu un atalgojumu, pat neviens no Ir aptaujātajiem pamatskolēniem nebija sajūsmā par šo piespiedu brīvlaiku, kurā būs pieejamas visai ierobežotas izklaides iespējas. Gluži brīvlaiks tas arī nebūs, jo valdība noteikusi, ka mācības jānodrošina attālināti.

Vairākas Ir aptaujātās augstskolas pauda, ka ir gatavas šim pavērsienam un studentu izglītībā robi karantīnas dēļ neradīsies. Iespējams, visnopietnāk tam piegājusi RTU paspārnē esošā Rīgas Biznesa skola — maksas augstskola, kurā mācās apmēram 300 studentu un mācības notiek angļu valodā. Jau piektdien, nākamajā dienā pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas, pilnīgi viss mācību process noritējis tiešsaistē. «Bijām gatavi jau ceturtdien,» ne bez lepnuma pauž RBS maģistra programmas vadītājs Aldis Greitāns. «Esam biznesa skola, izvērtēt riskus ir mūsu specifika. Sākām par to domāt jau divas nedēļas agrāk. Iegādājāmies labas kameras un papildu licences programmatūrai — nolēmām lietot Zoom, kas ļauj lasīt lekcijas un rīkot seminārus tiešsaistē.»

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes komunikācijas departamenta direktors Edijs Šauers pauž — lai gan virknē priekšmetu studentiem ir jāapgūst praktiskas iemaņas, ko tiešsaistē izdarīt nevar, jau šobrīd apmēram 50% no augstskolas lekcijām tiek filmētas un studentiem pieejamas arī tiešsaistē. Līdz ar to ārkārtas situācijā vienkārši jāpaplašina šī prakse. Platformas Moodle rīku klāstam RSU pievienojusi vairākus citus, lai nodrošinātu attālinātu mācību procesu — Turnitin plaģiātu pārbaudei, Panopto interaktīvām videolekcijām ar diskusiju forumu, kā arī jau minēto Zoom.

Abu augstskolu izmantotās tehnoloģijas arī reģistrē, kurš students lekcijas klausījies. «Līdz ar to «apmeklējumu» varam fiksēt pat precīzāk nekā tad, ja studenti apmeklē auditoriju,» norāda Greitāns. Pagaidām gan vēl neesot izlemts, kā organizēt eksāmenus. Biznesa skolā sesija sākas jau aprīļa vidū, un Greitāns ir nobažījies, ka ārkārtas situāciju pagarinās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu