Skarbs stresa tests • IR.lv

Skarbs stresa tests

17
Ilze Viņķele. Foto — LETA
Gunita Nagle, Pauls Raudseps

Ja cīņa pret Covid-19 ir pielīdzināma karam, kā izteicies Francijas prezidents Makrons, tad Latvijā medicīnisko spēku ģenerālis ir Ilze Viņķele. Kā ministre pamato līdzšinējos ārkārtas pasākumus, un kādi būs tālākie soļi?

Veselības ministre Ilze Viņķele (Attīstībai / Par) var būt spuraina, kas ne visiem patīk, tomēr viņa arī nav no tiem, kas sarežģītās situācijās slēpjas no publikas. Kopš jaunā koronavīrusa parādīšanās Latvijā viņa aktīvi informējusi sabiedrību par notiekošo.

Tomēr 12. un 14. marta valdības lēmumi iezīmē būtisku situācijas eskalāciju. Aizvērtas valsts robežas. Aizliegti visi organizētie publiskie pasākumi. Atceltas klātienes mācības skolās un augstskolās. Kamēr Latvijā apstiprināto saslimšanas gadījumu vēl ir salīdzinoši maz, ar bažām skatāmies uz Igauniju, kur inficēto skaits strauji pieaug. Tāpēc pirmdien Ir devās intervēt Viņķeli par jau pieņemtajiem lēmumiem un tālākajiem plāniem.

Izsludinot ārkārtas situāciju, premjers Kariņš paziņoja, ka šī slimība nav apturama, tikai ierobežojama. Vācijas kanclere Merkele pavēstīja, ka inficēsies 60—70% iedzīvotāju. Kā speciālisti modelē situācijas attīstību Latvijā? Vai arī mums būs tik liels saslimušo īpatsvars, un cik ilgā laikā tas varētu notikt?
Vīruss ir jauns, ļoti daudz nezināmo. Viens ir skaidrs — mums iespējami ilgi jānotur iespējami lēzena inficēšanās līkne. Nezinām, cik ilgs šis skrējiens būs, bet zinām, ka mums ir ierobežoti resursi. Ne tāpēc, ka Latvija ir nabadzīga veselības aprūpē, bet principā resursi ir ierobežoti: cilvēkresursi, infrastruktūra, globāli saražotie aizsarglīdzekļi. Un mums nav jāaizdambē slimnīcas. Mums ir dažādas aplēses par [inficēšanās] ātrumu un gaitu, bet turamies pie Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību kontroles centra četru pakāpju scenārijiem. Pēc tiem joprojām esam pirmajā līmenī — maz inficēto, katram zinām izcelsmi.

Mums ir tikai divi iekšējas transmisijas gadījumi, nākuši no ievestā vīrusa, un inficēšanās notikusi ģimenes lokā. Ļoti paveicies, ka visi gadījumi ir viegli, tikai viens pacients ir stacionārā, veselības stāvoklis novērtēts kā sarežģīts, bet stabils. Šis pacients saslima iekšējas transmisijas ceļā — [tuvinieki] atveda savam senioram «dāvanu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu