Pētīt ķērpjus un sēnītes • IR.lv

Pētīt ķērpjus un sēnītes

Irisa Mukāne. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Ieva Puķe

Šogad jānoslēdzas Latvijas dabas skaitīšanai. Darba sezonas sākumā tās vadītāja Irisa Mukāne stāsta, ka jau tagad atklātas daudzas jaunas sugas un pat luminiscējošu augu alas. Latvijas bagātīgā daba mierina. Pastaiga priežu mežā ikvienam vīrusu sezonā ir ļoti vērtīga

Interviju pirmdienas rītā izlemjam veikt attālināti. Irisa stāsta, ka pie viņas Pārdaugavas kaimiņiem svētdien viesojusies Latvijas Infektoloģijas centra komanda aizsargtērpos. Es tādu pašu ainu esmu vērojusi Bolderājā, sajūta tiešām nav patīkama. 

Taču izrādās, ka Irisas darbavietas — Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldes — IT komanda vēl nav paspējusi reaģēt uz situāciju, viņas dators neatbalsta Skype. Sarunas biedres birojs turklāt atrodas Siguldā. «Konferences zvani ir notikuši, bet daudzi kolēģi var sazināties tikai čatiņā,» Irisa, runājot pa telefonu, kļūst bažīga. Tas nav tikai stāsts pat tehnoloģijām. Mums ar Irisu, tāpat kā ikvienam, jāpārskata visa dzīve. 

Latvijas dabas skaitīšanas vadītāja tomēr apņēmības pilna ziņo, ka šovasar, pēdējā no četrām apsekošanas sezonām, tikšot izdarīti ieplānotie darbi. 2017. gadā par ES Kohēzijas fonda līdzekļiem sāktajā dabas skaitīšanā pirmo reizi visā Latvijas teritorijā sistemātiski tiek apzināti biotopi jeb dabīgās dzīvotnes. Kopumā Latvijā tiekot pētītas sešas biotopu grupas: meži, purvi, zālāji (dabīgās ziedu pļavas), jūras piekrastes biotopi, alas un atsegumi, saldūdens biotopi  — upes un ezeri. Apsekošana bezsniega periodā ir sākusies alās un atsegumos, mežus un purvus apsekos no 1. aprīļa, zālājus — no maija beigām. Dabā dosies 160 skaitītāju. Igauņu, lietuviešu un baltkrievu ekspertu iesaistīšanās pagaidām apturēta.

«Biotopi ir teritorijas, kurās vairāku gadu desmitu posmā veidojušās «mājvietas» ar noteiktu bioloģisko daudzveidību,» definē Irisa. «Igauņi par šo apsekošanu neinformēja zemes īpašniekus, turpretim mēs izvēlējāmies grūtāko ceļu: tomēr informēt katru, ka viņa īpašumā tiek skaitīta daba, un pēc tam par to, kas īsti atrasts.» Tātad arī šogad aprīlī daudzās pastkastēs iekritīs vēstule: jūsu īpašumu apsekos, tajā skaitīs Eiropas nozīmes biotopus. Būs minēta interneta vietne, kur par projektu var uzzināt sīkāk. Vēstules saņemšot zemes īpašnieki Gaujas Nacionālā parka teritorijā, Ķemeros un pie Lubāna ezera. Otra vēstule tiks sūtīta tad, kad apsekošanā iegūtā informācija būs ievadīta datubāzē. «Jūsu īpašumā ir, piemēram, zālāju biotops. Vai alu atseguma biotops.»  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu