Lielais tautas balsojums • IR.lv

Lielais tautas balsojums

LTF priekšvēlēšanu kampaņā daudzi piedalījās ar sajūsmu, tajā skaitā avīžpuikas, kuri Rīgas ielās nebija redzēti kopš Ulmaņa laikiem. Foto — Ints Kalniņš
Pauls Raudseps

Pirms 30 gadiem 1990. gada 18. martā notika svarīgākās vēlēšanas Latvijas vēsturē. Ir turpina rakstu sēriju Ceļš uz 4. maiju — par izšķirošajām nedēļām, kas noveda līdz neatkarības deklarācijai

Nedēļās pirms 1990. gada 18. marta Augstākās Padomes vēlēšanām Latvija piedzīvoja vēlēšanu kampaņu, kāda nav redzēta ne pirms, ne pēc šī vēsturiskā datuma.

Latvijas Tautas frontes vēlēšanu centrs jau 1988. gada beigās bija sācis veidot organizāciju, kura līdz 1990. gada sākumam pārklāja visu Latviju un spēja gan virzīt kandidātus, gan veidot masīvu kampaņu viņu atbalstam. LTF tika saziedoti 800 000 rubļu vēlēšanu vajadzībām — milzīga nauda laikā, kad 200 rubļu skaitījās tīri laba mēnešalga —, un tā tika likta lietā. Plakāti veikalu skatlogos, avīžpuikas ielās, pastkartītes ar kandidātu portretiem, emocionāls reklāmas rullītis televīzijā tieši pirms Panorāmas ar Mārtiņa Brauna mūziku, padomju armijas zābakiem un Brīvības pieminekli. Kā visas kampaņas kulminācija — dienu pirms vēlēšanām milzīgs mītiņš Rīgā, ko pārraidīja Latvijas Televīzija. Bet arī milzīgs individuāls darbs. 

Savās atmiņās Es lauzu, tu lauzi, mēs lauzām, viņi lūza viena no LTF vadītājām Sandra Kalniete atceras, kā apstaigājusi dzīvokļu mājas un kopmītnes Purvciemā, lai uzrunātu tur dzīvojošos nesenos iebraucējus. Viņa nebija viena — tolaik daudzi kandidāti un viņu uzticības personas tā darīja Rīgas un citu pilsētu «sarežģītajos» rajonos un ne bez sekmēm. Pirmajā vēlēšanu kārtā LTF atbalstītie kandidāti ieguva 27 no 69 mandātiem Rīgā, kamēr Interfronte dabūja tikai 22. Savukārt Jelgavā LTF izcīnīja visas piecas deputātu vietas un Jūrmalā visas četras.

Daudzi jo daudzi iesaistījās, nesavtīgi strādāja, un rezultāts bija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu