Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pie tiesas ēkas Hāgā izlikti 298 krēsli, kas simbolizē notriektajā MH17 reisā bojāgājušo cilvēku skaitu. Foto — AFP/LETA

Pirmdien Nīderlandē sākās tiesas prāva par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014. gada jūlijā, kad bojā gāja 298 cilvēki no 10 valstīm. Izmeklētāji secināja, ka lidmašīnu notrieca ar raķeti no Krievijas armijas iekārtas Buk. Tiesneši lēma, ka trīs apsūdzēto — Krievijas pilsoņu Igora Girkina un Sergeja Dubinska, kā arī Ukrainas pilsoņa Leonīda Harčenko — tiesāšana var notikt aizmuguriski, jo neviens no viņiem tiesā nebija ieradies. Ceturto apsūdzēto, Krievijas pilsoni Oļegu Pulatovu, pārstāvēs advokāts. Tiek prognozēts, ka tiesa varētu ilgt līdz 2021. gada pavasarim.


Strauji palielinoties ar vīrusu Covid-19 saslimušo un mirušo skaitam, Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte pirmdien noteica karantīnu visai valstij un aizliedza publiskas pulcēšanās, tajā skaitā futbola čempionāta spēles un pārējos sporta pasākumus. Karantīna būs spēkā līdz 3. aprīlim. Drošības apsvērumu dēļ Latvijas lidsabiedrība airBaltic no 9. marta līdz aprīļa beigām pārtraukusi visus lidojumus uz un no Itālijas pilsētām Milānas un Veronas. Ar jauno koronavīrusu, kas pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada decembrī Ķīnā, visā pasaulē līdz otrdienas rītam inficējies bija 114 151 cilvēks, bet 4012 cilvēki miruši.

Lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, Polija no pirmdienas sāka sanitārās pārbaudes uz robežas ar Vāciju un Čehiju.

Naftas cenas pirmdien piedzīvoja lielāko kritumu kopš 1991. gada Persijas līča kara — dienas laikā cenas samazinājās par vairāk nekā 20%. To izraisīja Saūda Arābijas un Krievijas domstarpības par naftas ieguves apjomiem. Situācija naftas tirgū, kā arī Covid-19 izplatīšanās pārbiedēja pasaules finanšu tirgus — Ņujorkas fondu birža pat apturēja tirgošanos uz 15 minūtēm pēc straujā akciju cenu indeksa krituma dienas sākumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu