Salauztie vārti • IR.lv

Salauztie vārti

1
Naidīgi noskaņoti grieķi Lesbas salā ar kārti no ostas muliņa atgrūž kārtējo bēgļu laivu, kas ieradusies 1. martā. Foto — AFP/Scanpix
© Der Spiegel

Kad 2016. gadā pamazām pierima lielā bēgļu krīze, Eiropai tika dots laiks sakārtot savu patvēruma piešķiršanas sistēmu. Tas nav noticis. Tagad Turcija atvērusi durvis uz Rietumiem jauniem sīriešu bēgļiem un sācies jauns haoss

El Arabu ģimenes māju pagājušās ceturtdienas pusdienlaikā piepildījuši kaimiņi un draugi. Viņi ieradušies pieminēt Muhammedu el Arabu. Jaunais vīrietis bija viens no miljoniem sīriešu, kas bēguši no vardarbības dzimtenē. Sākumā atrada darbu apavu fabrikā Stambulā un iekrāto naudu sūtīja ģimenei, kas pagaidām palikusi Sīrijas ziemeļrietumos. «Muhammeds bija labs zēns,» pa tālruni stāsta viņa tēvocis Ahmeds. «Viņš negribēja karot, tāpēc aizbēga uz Turciju.»

Tagad jaunā vīrieša nāve tuviniekus ne tikai apbēdinājusi, bet arī pamatīgi nokaitinājusi. Nav tā, ka viņš vienkārši nomira. «Viņu nogalināja!» uzsver tēvocis. Ģimene uzskata Muhammedu par piemēru Eiropas neiejūtībai.

22 gadus vecais Muhammeds bija starp tiem tūkstošiem vīriešu, sieviešu un bērnu, kas aizpagājušajā nedēļā pameta Stambulu un devās Grieķijas virzienā. Uz to viņus pamudināja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana paziņojums, ka turki vairs neliks šķēršļus migrantu ceļam uz Rietumiem. Agrā rītā, mēģinot šķērsot Grieķijas robežu, Muhammedam kaklā trāpīja lode. Aizvien nav skaidrs, tā bija īsta vai gumijas lode. Un nav zināms, kas to raidīja.

Viens no aculieciniekiem Der Spiegel stāsta, ka uguni atklāja grieķu robežsargi. Grieķijas valdība to noliedz. Vienīgais, kas ir skaidrs: jaunais vīrietis ir miris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu