"Sanāksim kopā un priecāsimies!" • IR.lv

“Sanāksim kopā un priecāsimies!”

Ģertrūdes ielas posms atvērts gājējiem, velobraucējiem un dažādām uzņēmējdarbību veicinošām iecerēm. Foto: Evija Trifanova, LETA
Gunārs Nāgels, laikraksta "Latvietis" redaktors

Sestdien Rīgas centrā satiksmei tika slēgta daļa no Ģertrūdes ielas. Tas bija jaunākais no ceļu slēgšanas izmēģinājumiem – pēdējā laikā uz dienu ir tikušas slēgtas arī citas ielas. Mērķis acīmredzot ir, lai cilvēki atnāktu dienas garumā lielākā skaitā un baudītu iespēju brīvi pastaigāties pa braucamo daļu. (Jāpiebilst gan, ka Ģertrūdes ielas bruģis nav vispatīkamākā virsma, pa kuru staigāt.) Tirgoņi cer uz lielāku peļņu.

Sauklis varētu būt: “Sanāksim kopā un priecāsimies!” Tieši šāds sauklis nāk prātā, jo kopš 1955. gada tieši šajā pašā laikā (šogad no 6. līdz 9. martam) Melburnā notiek gadskārtējais Mumba (Moomba) festivāls. Brīvi koncerti, atrakcijas, gājiens un uguņošana. Tiek arī iecelti Mumba karalis un karaliene. Un kā tad bez latviešiem? Latviete Aurora Lauriņa bija 1975. gada Mumba karaliene.

Festivāla nosaukums bija izvēlēts tāds, jo ticēja, ka vietējo iedzimto valodā tas nozīmē “Sanāksim kopā un priecāsimies!” Tikai vēlāk izrādījās, ka vārda Mumba īstā nozīme ir rupjš izteiciens. Tas izskaidrojams ar to, ka nosaukuma piedāvātājs, iedzimtais Bils Onuss (Bill Onus), gribējis atspēlēties pilsētas vadībai par to, ka tā sarīkojusi festivālu tieši tajā laikā, kad iepriekšējos gados notika strādnieku gājiens, atzīmējot Strādnieku dienu (Labour Day) un Astoņu stundu dienu (Eight Hour Day – astoņas darba stundas, 8 izpriecas stundas un 8 atpūtas stundas).

Tas noved pie jautājuma – kas ir sasniegts ar ielas slēgšanu uz vienu dienu? Noteikti zināms apjukums, jo autovadītāji varētu nezināt, kura iela ir slēgta kuru dienu. Nākamajā paralēlajā ielā – Lāčplēša ielā – bija ievērojams liels sastrēgums.

Ja ielu slēdz satiksmei, tad tas varētu būt kāda festivāla dēļ. Ģertrūdes ielas “festivāls” likās ļoti trūcīgs. Citādi var pastāvīgi slēgt ielu satiksmei un veidot gājēju zonu. Tāda ir prakse citās pilsētas, un tas noņem pārsteiguma momentu.

Ir iespējama arī tāda dīvaina prakse kā Melburnā – pastāvīgi slēdz satiksmei ielu pašā pilsētas centrā, BET – atļaut braukt tramvajiem, taksometriem, autobusiem, divriteņiem. Rezultātā notiek avārijas ar cilvēku upuriem.

Vai Rīgas pilsēta slēpj īstos iemeslus ielu slēgšanai? Vai tā cenšas novērst uzmanību no kā cita? Šaubos.

Bet nākamreiz būtu vēlams kaut kādā veidā tomēr kāpināt iedzīvotāju interesi par pasākumu. Lai patiešām varētu sanākt kopā un priecāties.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu